Meer dan 10.000 rokers in Lommel

Lommelse artsen trekken aan de alarmbel met campagne Rookstop… Het Kan

250De Lommelse huisartsen trekken aan de alarmbel. Ongeveer 1 op 3, meer dan 10.000 Lommelaren, rookt dagelijks één of meerdere sigaretten. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). Samen met de stad Lommel, de tabakoloog, het diagnosecentrum, de apothekers en Pfizer wordt vanaf mei een grootschalige campagne “Rookstop… Het Kan!” op poten gezet.

Steeds meer mensen willen langer gezond en kwaliteitsvol leven. Stoppen met roken is één van de belangrijkste middelen om dat doel te bereiken. Maar in je eentje stoppen is niet gemakkelijk. Wie een beroep doet op de hulp van zijn huisarts en een tabakoloog, heeft veel meer kans om vol te houden. Om rokers hierover beter te informeren, organiseert de stad dit jaar mee een grootschalige rookstopcampagne.

De hele maand mei worden inwoners aan de hand van verschillende activiteiten geïnformeerd en gesensibiliseerd over de gevaren en risico’s verbonden aan roken. Anderzijds moeten folders en andere promotiematerialen het bestaande rookstop aanbod in Lommel beter bekend maken. Ook de bedrijven worden aangemoedigd om deel te nemen aan de actie en hun werknemers aan te moedigen om de stap te zetten naar rookstopbegeleiding.

Acties
Op woensdag 23 mei om 20 uur organiseert Curieus Lommel in het Raadhuis een gezondheidsavond over stoppen met roken. Professor Hedwig Boudrez legt uit hoe je dat best aanpakt en welke hulpmiddelen je kunt inschakelen om je kans op slagen te vergoten.

Op woensdag 30 mei vind je in het Huis van de Stad een infostand over stoppen met roken. Aan de hand van Aging software kan je bekijken hoe je er later zelf zal uitzien als je blijft roken. Daarnaast kan je een CO-meting laten uitvoeren en kan je jouw werkelijke longleeftijd laten berekenen.

Op donderdag 31 mei vindt de Werelddag Zonder Tabak plaats en proberen we zo veel mogelijk rokers te overtuigen om de sigaret 24 uur achterwege te laten. Er wordt niet aangedrongen om te stoppen met roken, maar enkel om het uit te proberen voor 24 uur. De actie “Rokers verdienen een beloning, als ze 24 uur niet roken” start om 0.00 uur ’s nachts en duurt 24 uur. Deelnemers kunnen zich zowel telefonisch via het nummer 0800 111 00 als via de website www.verdieneenbeloning.be inschrijven.

created bycreated by