Witteren uit Lommel erkend als immaterieel erfgoed door UNESCO

Gepubliceerd op  dinsdag 5 dec 2023 om 18:34 uur
Het gebeurt niet elke dag dat we heuglijk nieuws uit Botswana krijgen. Daar kwam gisteren het 'Intergouvernementeel Comité voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed' van Unesco samen. Op de agenda stond de vraag of het 'witteren' wereldwijd erkend wordt al immaterieel erfgoed.
En jawel! Het 'witteren' staat voortaan officieel op de ‘Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid’
 
Bij de Lommelse afdeling van Natuurpunt is men natuurlijk bijzonder opgetogen: "Het is ongelofelijk belangrijke erkenning", zegt Davy Paulus. "Deze waardering staat bovendien synoniem met 40 jaar vrijwilligerswerk. De werkgroep die het 'witteren' op de vloeiweiden van De Watering in de praktijk toepassen mogen hier enorm trots op zijn. De groep werkt ook al heel wat jaren samen. Dat de beslissing net op de Internationale dag van het Vrijwilligerswerk valt, maakt het alleen maar mooier."
 
"Om de kennis en kunde over 'witteren' op internationaal vlak te borgen, werkten
zeven landen samen aan een uitgebreid dossier tot erkenning", zegt Chantal Bisschop van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) vanuit Boswana. "Beoefenaars uit België, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland en Zwitserland werden begeleid door experts, ngo’s, natuurparken en overheidsinstanties om hun aanvraag in te dienen. Met succes dus!"
 
"Het is een uitzonderlijke biotoop", vervolgt Davy Paulus. "De vloeiweiden zijn een schatkamer vol zeldzame en karakteristieke planten en worden kunstmatig worden bevloeid met voedselrijk rivier- en kanaalwater. Er gaat geen maand voorbij of er komt wel iemand een universiteit een kijkje nemen naar dit uitzonderlijk stukje natuur."
 
“Het is een mooie bekroning van een intensief en internationaal traject", besluit Davy. "En niet te vergeten een eerbetoon aan twee bijzondere mensen, namelijk Albert Jansen, oud-bestuurslid van Natuurpunt, en professor Christian Leibundgut. Bij hem is het idee van om van bevloeiingen immaterieel erfgoed te maken ontstaan. Hij lukte erin om zijn passie over te dragen aan Albert Jansen die op zijn beurt het vuur hier brandend hield. Het is meer dan treurig dat ze ons beiden moesten verlaten net voor we de erkenning hebben bekomen waarvoor ze zo hard hebben gestreden."
 
Ook Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon is lovend over de erkenning op UNESCO-niveau. “Hiermee zetten we de rijke diversiteit van ons immaterieel cultureel erfgoed wereldwijd in de schijnwerpers. De erkenning onderstreept het belang van samenwerking en kennisdeling. Daarnaast laat dit zien dat een hedendaags thema als duurzaamheid hand in hand kan gaan met erfgoed."
 
Op deze boeiende documentaire zie je de Lommelse witteraars aan het werk: https://vimeo.com/825820405