Bekijk deze mail online
top nieuwsbrief


Nieuwsbrief Ondernemen in Lommel
Donderdag 8 juni 2017

In deze nieuwsbrief Ondernemen in Lommel

Project SaVE: Industrie Informatie Netwerk

save

De stad Lommel en de lokale politie hebben samen met de Lommelse industrie een Industrie Informatie Netwerk (IIN) op poten gezet: SaVE, wat staat voor SAmenwerking, Veiligheid en Economie.

Hoe gaat het in zijn werk? Heel eenvoudig. Via e-mail worden allerlei afspraken gemaakt. Via dezelfde weg wordt er ook informatie uitgewisseld en er worden preventieve boodschappen verspreid.

Diverse factoren vormden de aanleiding voor de oprichting van SaVE:

  • Diefstallen en criminaliteit aanpakken
  • Een preventiemiddel met een minimum aan kosten en inzet van bijkomende middelen creëren
  • Een communicatieplatform oprichten tussen politie en industrie
  • Een permanent aanspreek- en meldingspunt opzetten en gegevens verzamelen

Een goede communicatie draagt immers bij tot tijdige en efficiënte detectie van onveilige situaties zodat de politie doelgericht kan optreden. Adequate preventie is onontbeerlijk. Het partnership stimuleert om abnormaliteiten onmiddellijk te melden aan de politie zodat de veiligheid van bedrijven verhoogd wordt.

Door het mailverkeer ontstaat er een wederzijdse uitwisseling van info met betrekking tot diefstal gerelateerde feiten. Verdachte situaties en fenomenen als koperdiefstallen, maar ook verdachte voertuigen en karakteristieken van personen kunnen doorgegeven worden aan bedrijven. Bedrijven maken op hun beurt alle relevante info, zo volledig mogelijk, over aan de politie via het mailadres industrie@politie.lommel.be. De politie beoordeelt de relevantie en verspreidt de gegevens indien nodig in de mailgroep.

De politie fungeert als onthaal, coördinatie- en informatiepunt en kan bij eventuele diefstallen een 'buurtonderzoek' via mail in de nabije omgeving uitvoeren. Dit geeft een meerwaarde aan het "standaard" buurtonderzoek, omdat dan niet iedereen bereikbaar is. De informatie wordt verspreid naar de andere bedrijven, maar ook naar de verschillende ploegen. Indien nodig worden extra patrouilles ingezet.

SaVE kan een grote meerwaarde betekenen in het kader van preventie indien alle betrokken partijen meewerken.

Opgelet! Dit informatienetwerk is niet bestemd voor klachten en dringende oproepen. Voor deze zaken geldt altijd het noodnummer 101.

Bel je ook actief in de Lommelse industrie? Schrijf je zeker in via industrie@politie.lommel.be.

VIPA safety systeem van Lommelaar Pascal Driesen is een succes

VIPA safety

Lommelaar Pascal Driesen haalde er onlangs zelfs de pers mee. Zijn VIPA all-in-one safety systeem wordt bij tal van evenementen ingezet. Het concept zorgt ervoor dat de veiligheidsblokken, ondanks hun robuust uiterlijk en zwaar gewicht, handig te verplaatsen zijn met een palletwagen om een snelle doorlaat te geven aan de hulpdiensten. Ook tijdens Beeldig Lommel wordt zijn concept gebruikt om de veiligheid van de talrijke bezoekers te vergroten. We contacteerden Pascal en stelden hem enkele vragen over zijn succesvol concept.

“Het idee is eigenlijk ontstaan door mijn beroepsmisvorming”, lacht Pascal. “Ik ben al jaren actief in de veiligheidscoördinatie bij festivals.  Daar is het idee ontstaan om een veilige zone te creëren met inzet van het VIPA all-in-one safety systeem. De belangrijkste zaak bij de ontwikkeling was dat het systeem moest voldoen aan alle wettelijke bepalingen inzake tijdelijke afsluitingen. Ook moest het bescherming bieden bij aanrijdingen en -niet onbelangrijk- tijdwinst opleveren bij stadsdiensten en organisaties. Ik ben dat ook blij dat mijn systeem echt het enige product is dat voldoet aan alle bepalingen. Ik heb het product op eigen houtje ontwikkeld. Voor de productie werk ik samen met een Limburgse firma en alle elementen die nodig zijn voor de productie komen uit onze provincie.”

Huren of kopen
“Er zijn verschillende manieren waarop organisatoren het VIPA safety systeem kunnen huren. De insteek was om het ook qua huurprijs zo toegankelijk mogelijk te maken, zodat het geen belemmering kon worden naar de veiligheid. Steden en gemeenten zijn trouwens momenteel meer geïnteresseerd in de aankoop van het systeem, zodat ze het regelmatig kunnen inzetten tijdens bestaande evenementen.”

Lovende woorden
“Eind april werd het VIPA safety systeem voor het eerst ingezet op een groot evenement, namelijk op Groezrock in Meerhout. Tijdens het eerste veiligheidsoverleg waren er niets dan lovende woorden over het systeem. Meer bepaald over de zichtbaarheid van het systeem, de tijdswinst voor de stadsdiensten en de snelle plaatsing. Ik ben natuurlijk ook blij dat het systeem in mijn thuisstad Lommel ingezet gaat worden. Trouwens, het is niet omdat ik van Lommel ben dat ik dit nu zeg, maar het plan dat Lommel heeft opgemaakt voor Beeldig Lommel is zeer vakkundig gedaan.”

“Er komen momenteel heel wat offertes binnen. Van diverse Belgische steden en gemeenten, maar ik kreeg ook al enkele buitenlandse aanvragen. En er zijn al heel wat gesprekken gaande om het VIPA safety systeem in te zetten bij een aantal grote muziekfestivals.” 


www.vipa-safety.be

Optisport en Pellikaan kunnen starten met de bouw van het nieuwe sportcentrum

Sportcentrum

Eind mei werd door alle partners de opstalakte ondertekend voor het nieuwe zwembad en tennishal aan sportpark De Soeverein. Hiermee kan de bouw officieel starten.  De beoogde bouwtermijn bedraagt 17 maanden, waarmee het Sahara Sportcentrum in de tweede helft van 2018 zal openen.

Het sportcentrum bestaat uit een zwembad en een tennishal. Een gemeenschappelijke brasserie met een waterspeeltuin verbindt de twee delen met elkaar. De combinatie Pellikaan – Optisport zal voor een periode van 30 jaar instaan voor de bouw en de uitbating van het complex.

Over Optisport en Pellikaan
Optisport is een specialist met ruim 20 jaar ervaring in de exploitatie en het beheer van sport- en welzijnsaccommodaties. Het bedrijf exploiteert al ruim 300 maatschappelijke accommodaties, waaronder sporthallen, ijsbanen, fitnesscentra, binnenspeeltuinen en omstreeks 60 zwembaden. Begin 2017 opende THV Pellikaan – Optisport haar eerste gezamenlijke project in Vlaanderen: Optisport Stadspark Turnhout.

Pellikaan is een toonaangevend familiebedrijf in de Europese sportbranche, met vestigingen in België, Nederland, Duitsland en Engeland. Pellikaan België viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. Pellikaan realiseerde ruim 900 sportcentra met meer dan 500 zwembaden.


Lees hier het volledige persbericht

Met Joyn krijgt jouw zaak een extra digitale service

Joyn

De stad en Toerisme Lommel werken volop mee aan een extra digitale service voor de lokale handel, waarbij zowel de handelaars als hun klanten een aardige duit in het zakje doen. Eén van de nieuwigheden hierin is de combinatie van de digitale getrouwheidskaart, de digitale cadeaubon en de stadspas.

Joyn, de externe partner in het project, bracht al heel wat bezoekjes aan Lommelse handelaars om het concept te verduidelijk. Deze organisatie heeft in heel wat steden en gemeenten een project lopen waarbij ze consumenten, handelaars en overheden met elkaar verbinden. Meer dan 5000 Vlaamse handelaars werken ondertussen al samen met Joyn. Het grote voordeel voor de klanten hierbij is dat ze al hun klantenkaarten kunnen vervangen door één app.

Uiteraard hopen we spoedig een maximaal aantal deelnemers te overtuigen om het draagvlak van winkelend Lommel aanzienlijk te vergroten.

Wil je dat Joyn ook in jouw winkel een bezoekje brengt om het hele concept uit te leggen? Geen probleem, ze komen met veel plezier langs. Stuur gewoon een mail naar lommel@joyn.be of bel naar +32 56 49 44 82. Ook voor alle vragen over het project kan je daar terecht.

Groei voor Frigologix

Frigologix

Groeien in ruimte én ruimte om te groeien! Dat was de titel van de meest recente nieuwsbrief van Frigologix, het logistieke bedrijf op Maatheide dat gespecialiseerd is in diepvriesopslag en klanten heeft als Mora, McCain, Jacques en Farm Frites. 

Een aantal nieuwe ruimtes werden onlangs in gebruik genomen. We citeren even uit hun nieuwsbrief:

"We zijn bij Frigologix volop in beweging. Zo blijft onze nieuwe uitbreiding alsmaar groeien: ruim 8000 palletplaatsen, orderpickgangen, een expeditie met 5 docks, een geconditioneerde ompakruimte en een kantine. Langzaam maar zeker kruipen we uit dat te krappe jasje, in een heerlijke zee van ruimte."

Nieuwe geslaagde crowdfunding voor Bambooti

Bambooti

De Lommsel startup Bambooti kwam onlangs mooi in beeld op TVL tijdens het programma Starters@Work. De aanleiding was hun nieuwe crowdfunding voor hun nieuw project met stenen covers voor MacBooks. Een product dat trouwens meteen aansloeg, want er werden ondertussen al 2000 nieuwe stenen covers verkocht.


Bekijk hier de volledige reportage

Goede werkloosheidscijfers voor Lommel en Limburg

werkloosheidscijfers

Eind mei kwam er vanuit de VDAB goed nieuws over de Limburgse en Lommelse werkloosheidsgraad. In vergelijking met juni 2015 is de werkloosheid in Limburg vorige maand met 7,9 % gedaald. Voor het eerst sinds november 2012 telt Limburg minder dan 30.000 werkzoekenden.

Die lijn trekt zich helemaal door naar Lommel. We doen het zelfs beter dan het Limburgse gemiddelde. De werkloosheidsgraad in onze stad bedroeg eind mei 5,6%. Dat is 1,1% onder het Limburgs gemiddelde. In totaal zijn er in Lommel nog 882 mensen zonder werk. Dat is een daling met 12,3% ten opzichte van een jaar geleden.


Bekijk hier het laatste werkloosheidsbericht van de VDAB

Noord-Limburg zoekt naar heet water als bron voor groene energie

Geothermie

Het was geen onopvallend artikel in het Belang van Limburg. "Noord-Limburg zoekt naar heet water als energiebron", was de titel. In 2018 start in negen Noord-Limburgse gemeenten een onderzoek naar de mogelijkheden om aardwarmte in te zetten als groene energiebron. De burgemeesters en verschillende partners uit de energiemarkt zetten de schouders onder een 'taskforce' die de geothermische mogelijkheden in de regio in kaart moet brengen.

Eerdere onderzoeken wezen immers uit dat de kans op een succesvolle boring in Noord-Limburg reëel is. De temperatuur in de diepste watervoerende laag lijkt op te lopen tot ruim 150°C wat in principe voldoende is om naast warmte ook elektriciteit te kunnen produceren.

Ook in Lommel zullen seismologische waarnemingen gebeuren. Daarnaast nemen ook vertegenwoordigers van VITO, Infrax, Nuhma, Energyville en de provinciale ontwikkelingsmaatschappij POM-Limburg deel.

Ook op www.energyville.be lezen we meer over deze nieuwe energiemogelijkheden in onze regio:

Peter Vanvelthoven, burgemeester van Lommel, de stad waar o.m. nog een enorm potentieel aan te ontwikkelen industriegebied ligt, duidt op de opportuniteiten: “Indien Noord-Limburg er in zou slagen om deze duurzame energie aan te boren zou dit een sterke opportuniteit bieden en een sterke hefboom vormen voor de verdere socio-economische ontwikkeling van de regio, waaronder het aantrekken van nieuwe bedrijven en de creatie van bijkomende tewerkstelling”.


Lees hier het volledige artikel uit het Belang van Limburg

Save the date! Braderie, pre-solden en solden!

Solden

Je kan de data maar beter in je agenda zetten. Bruisend Lommel zorgt eind juni en begin juli voor fantastische soldendagen. 

Van 27 tot 30 juni kan je in het stadscentrum terecht voor de braderie en pre-solden. Een paar dagen later, op zaterdag 1 en zondag 2 juli, is het een weekend vol met solden. 


www.bruisendlommel.be

Interactieve workshops retail en horeca

Masterclass retailers

De retail- en horecaondernemers staan de dag van vandaag voor grote uitdagingen. Om de Limburgse ondernemers hierin te ondersteunen organiseert de Provincie Limburg een aantal reeksen van masterclasses.

Verspreid over de 5 Limburgse regio's geven experten in verschillende thema's tijdens de interactieve workshops gespecialiseerd advies en tips om jouw retail- of horecazaak klaar te stomen voor de toekomst.


Alle info en de mogelijkheid tot inschrijven op retail.limburg.be

Over deze nieuwsbrief


Je wil deze nieuwsbrief 'Ondernemen in Lommel' ook in je mailbox? Abonneer je via www.lommel.be/nieuwsbrief, waar je meteen kan inschrijven voor de Uit in Lommel nieuwsbrief.

Meer info:

Dienst lokale economie
Huis van de Stad
Hertog Janplein 1, 3920 Lommel
011 399 799
lokale.economie@lommel.be 


© Stadsbestuur Lommel | Hertog Janplein 1, 3920 Lommel,
011 399 799, Fax 011 399 740, info@lommel.be

Verstuurd naar ##EMAIL## - uitschrijven