Bekijk deze mail online
top nieuwsbrief


Nieuwsbrief Ondernemen in Lommel
Vrijdag 30 juni 2017

In deze nieuwsbrief Ondernemen in Lommel

startjezaakinlommel.be verzamelt troeven van kernwinkelgebied

Start je zaak in Lommel
Met www.startjezaakinlommel.be krijgt het stadscentrum een bijzondere website. Een business-to-business site die potentiële geïnteresseerden een actuele lijst van de beschikbare panden geeft zodat ze met slechts enkele muisklikken een zicht krijgen op de mogelijkheden.

Ze moeten dus niet langer de sites van de diverse makelaars bezoeken. Hiermee spelen we kort op de bal voor de mensen die goesting hebben om te ondernemen. Ze zien op de site trouwens ook de handelszaken die in ons stadscentrum actief zijn.

Een tweede aspect van de site is dat heel wat handelaars en horeca-uitbaters onze troeven in beeld brengen. Letterlijk, want ze doen dat voor de camera. Op die filmpjes stellen ze niet alleen zichzelf voor, maar ze schetsen duidelijk de mogelijkheden die het stadscentrum te bieden heeft. Het moet de goesting bij potentiële starters nog wat aanscherpen.

Cofinanciering starterssubsidie vanuit Vlaanderen
Na de subsidie die het stadsbestuur eind vorig jaar lanceerde, is dit opnieuw een instrument om de leegstand in het kernwinkelgebied tegen te gaan. Die subsidie is natuurlijk prominent aanwezig op de site. Met het Lommel loont reglement kunnen (beginnende) handelaren aanspraak maken op 3 nieuwe subsidies, goed voor maximaal 20.000 euro.

Een subsidie die werkt en waarover de stad nog goed nieuws kreeg, want de Vlaamse overheid ondersteunt nu ook dergelijke kernversterkende initiatieven. We dienen het dossier nu ook in ter cofinanciering vanuit VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Met andere woorden: de subsidie zoals Lommel die toekent aan starters, kan in de toekomst mee betaald worden door de Vlaamse overheid. 

Lees er meer over in dit artikel van Info Lommel

Bekijk alle filmpjes op www.startjezaakinlommel.be

Action, Dacathlon, Basic Fit en Beter Bed vestigen zich in Lommel

Nieuwe handelszaken

De stad heeft in een handelsconvenant gedefinieerd wat de ontwikkelingsmogelijkheden zijn van 3 grootschalige projectgebieden in Lommel. Het gaat om projectzone De Kroon (Adelberg West), Buitensingel en Binnensingel.

Die zones zullen als één project ontwikkeld worden, met respect voor de eigenheid en de regelgeving van elk gebied. Lommel Development Groep - een samenwerking tussen 3 projectontwikkelaars - vertaalt dit convenant in concrete projecten. Dat maakt dat enkele interessante spelers, waaronder Decathlon, Action, Basic-Fit en Beter Bed, zich in Lommel zullen vestigen.

Vlotte samenwerking
Bart Cresens van Lommel Development Group benadrukt de vlotte samenwerking met de stad en de vzw Bruisend Lommel: “We zullen onze projecten realiseren met respect voor de wensen en visie van de stad en met respect voor het bestaande handelsapparaat. Decathlon, Action, Basic-Fit en Beter Bed hebben alvast toegezegd aan de Buitensingel. Voor de Binnensingel verlopen de onderhandelingen met een andere grote naam voorspoedig. Wij doen ons uiterste best om ook grotere spelers terug naar het centrum te lokken, er lopen al verschillende onderhandelingen in die richting. Op die manier willen we zowel de winkelcentra aan de stadsrand als het commercieel centrum nieuwe zuurstof geven en de twee met elkaar verbinden door een doordacht productaanbod.”

Lees hier het artikel uit Het Belang van Limburg


Meer op deze pagina van Info Lommel

Begin juli start consortiumbewaking op Lommelse bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen

De bedrijventerreinen in Lommel kampen al een hele tijd met een reeks inbraken of pogingen tot inbraak. Het gaat om de bedrijventerreinen Kristalpark, Maatheide en Balendijk. Ondernemersorganisatie UNIZO Lommel wil deze inbraakgolf een halt toe roepen. “We hebben de bedrijven vorige maand samengebracht en hen een aanbod gedaan om in te stappen in een zogenaamde consortiumbewaking ,” zegt Steven Lehaen, voorzitter van UNIZO Lommel. Consortiumbewaking bestaat uit het gemeenschappelijk organiseren van extra bewaking tijdens de nacht en het weekend op het bedrijventerrein. Deze bewaking gebeurt door een erkende bewakingsonderneming  en loopt in nauwe samenwerking met de lokale politie.

Vandaag beschikt ieder bedrijf op het industrieterrein over een eigen type beveiliging, zonder dat dit afgestemd is op de andere bedrijven in de buurt. “Omdat ook op vlak van veiligheid samenwerken loont, hebben we snel een actie op poten gezet”, aldus Lehaen.

“Als ondernemer op de Balendijk ving ik heel wat bezorgdheden van mijn collega’s in de buurt op. Daarop hebben we vanuit UNIZO Lommel contact opgenomen met de burgemeester en de korpschef van de lokale politie. Zij erkenden het probleem en stemden om deze problematiek samen aan te pakken. Intussen informeerden we bij enkele firma’s die een consortiumbewaking konden aanbieden. Seal Security uit Overpelt kwam hier als meest interessante partner uit. Vervolgens organiseerden we een infovergadering waar een vijftigtal ondernemers kwamen opdagen en met toelichting van de mensen van Seal Security, burgemeester en korpschef het verdere plan uit de doeken werd gedaan. Ondertussen hebben we de eerste stuurgroep gehad, samen met de burgemeester, de lokale politie, de Lommelse Ondernemersclub en Seal Security, en werd besloten de consortiumbewaking begin juli te laten starten. We hopen zo via een preventieve aanpak het aantal incidenten te verminderen en te komen tot een veilig industrieterrein voor al onze Lommelse ondernemers.” besluit Steven Lehaen. 

Voor meer info kan je terecht bij:
Steven Lehaen, voorzitter UNIZO Lommel, 0476 49 08 32, steven.lehaen@unizo.be

Werkloosheidsgraad in Lommel daalt elk jaar

werkloosheid

De Limburgse economie heeft op dit moment zijn hoogste niveau in minstens 16 jaar gehaald. Dat blijkt uit de conjunctuurbarometer van Voka Limburg. “Sinds we in maart 2001 van start gingen met deze barometer hebben nooit een hoger niveau bereikt”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten van Voka Limburg.

De Limburgse werkloosheidsgraad is met 6,7 procent voor het eerst in de geschiedenis precies even hoog als de Vlaamse werkloosheidsgraad. Daarmee is de historische hogere werkloosheid
van Limburg voor het eerst helemaal weggewerkt. En de Lommelse cijfers zijn nog beter. Lommel telt in mei 2017 882 niet werkende werkzoekenden. Dat is een daling van 12,3% ten opzichte van vorig jaar. Iets meer mannen dan vrouwen zijn werkloos en werkzoekend.


Lees hier het volledige artikel uit Info Lommel

Nieuw in de Kerkstraat: The Pharmacy

pharmacy

Eén van de mensen die je tegenkomt op de nieuwe site www.startjezaakinlommel.be is Patrik Vanvelthoven. “Ik baat in de Kerkstraat Lazy Menslook uit. Samen met mijn vriendin hebben we een tijdje geleden ons oog laten vallen op de oude apotheek op het einde van de vernieuwde Kerstraat. De nieuwe zaak wordt een echte concept store. Dat is niet alleen modern, maar ook toekomstgericht gedacht. Het worden eigenlijk drie winkels in één onder de naam The Pharmacy. Die kwam er natuurlijk niet toevallig”, lacht hij. 

De nieuwe conceptstore “The Pharmacy” opent op 1 juli de deuren.

Nieuw in Lommel: Anytime Fitness

anytime

Op zaterdag 17 juni openden Ronald en Anette Beks de deuren van Anytime Fitness. Ze hebben hun intrek genomen in de gebouwen van de voormalige modezaak Lavreysen aan de Koning Leopoldlaan / Tuinstraat. Alle info op facebook.com/anytimefitnesslommel.

Nog meer nieuwe zaken: KersVers Taartenhuisje, Taboe en The Corner

kersvers
 • KersVers Taartenhuisje 
  Begin mei opende op Schamprood 57 het taartenhuisje KersVers. Je kan er gezellig genieten van heerlijke koffie, huisgemaakte taarten, gebak, limonades, ice tea, chocomelk, gin, enz...

 • Taboe 
  Op Lutlommel opende onlangs de deuren van Taboe. Ze stellen zichzelf even voor: "Hey, wij zijn Evi en Wesley afkomstig uit het Antwerpse. Een 5 tal jaar geleden zijn we in de verkoop van erotische artikelen gerold. Omdat we zelf onze visie hierin willen uitwerken zijn we gestart met de plannen voor onze winkel. Taboe! Deze hebben we met veel plezier uitgewerkt tot een gespecialiseerde zaak met professionele begeleiding. Een winkel waar de drempel lager wordt gelegd, waar je een persoonlijk en professioneel advies krijgt op al je vragen. Niet alleen staan we voor je klaar in de winkel maar organiseren we ook gezellige homeparty's."

 • The Corner, een gevestigde waarde in het stadscentrum, is terug open! De zaak werd overgenomen door Roger van de Berg, de vroegere uitbater van De Partituur aan het Michiel Jansplein. Meer info op hun facebookpagina.

Opnieuw een Bar Cassu aan het Marktplein

Bar Cassu

Het is ondertussen een zomerse traditie. Aan het Marktplein opent Bar Cassu opnieuw haar deuren. Ook dit jaar staan er heel wat feestjes op het programma. Zo is er op 8 juli een optreden van Je Broer en op 22 juli een Beach Party. 


Meer info op de facebookpagina van Bar Cassu

Soldenshoppen

soldenshoppen

De zomervakantie staat nu echt voor de deur. Op zoek naar een hippe zonnebril, zomerse kledij of andere toffe hebbedingetjes? Op zaterdag 1 juli geven de Lommelse handelaars het startschot voor een hele maand vol straffe aanbiedingen. En op zondag 2 juli zetten ze de deuren extra open van 13.30 tot 17.30 uur.


Meer info op bruisendlommel.be

Fietsen voor het goede doel op het Kristalpark

Fietsen voor het goede doel

Fifty-One Club Lommel organiseert op vrijdagavond 30/6 om 19u00 een wielerwedstrijd voor wielertoeristen en zaterdagnamiddag 1/7 een ploegentijdrit voor bedrijven en verenigingen. De opbrengst gaat naar enkele goede doelen. Alle supporters op post.

Omwille van het wielergebeuren is er wel enige hinder ter hoogte van de Ondernemersstraat, Balendijk vanaf Loomans en Kristalpark III. De ingang van het Kristalpark is ook afgesloten. Gelieve het Kristalpark in te rijden via de inritten ter hoogte van Beliën en Omniaflora.


Meer info op www.ploegentijdrit.be

Uit de pers: Ducatt en nextconomy.be

Uit de pers
 • Interfloat mogelijk kandidaat om Ducatt over te nemen
  Interfloat, de groep uit Liechtenstein die over een glasfabriek in het Oost-Duitse Tschernitz beschikt, is kandidaat om het failliet verklaarde Ducatt over te nemen. Dat hebben enkele vakbondssecretarissen gezegd aan de redactie van het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. Maar of die overname er ook komt, is nog niet duidelijk. Lees hier het volledige artikel.

 • Limburgs platform schept klaarheid over freelancers
  Flexibiliteit is niet alleen een (toegenomen) vereiste van de werkgevers, maar ook een wens van vele werknemers die zelf hun job willen organiseren. Het gevolg van beide uitgangspunten is dat meer mensen kiezen voor een statuut als freelancer. Hoewel de formule in bepaalde sectoren zoals ICT, journalistiek of verkoop goed is ingeburgerd, rijzen er voor freelancers nog vele vragen. Met NextConomy.be wordt nu vanuit Lommel een platform opgericht dat alle nuttige informatie voor deze doelgroep bundelt.

  Hoofdredacteur en mede-initiatiefnemer van NextConomy is Marleen Deleu uit Lommel. Lees hier het volledige artikel op de website van De Standaard.

Over deze nieuwsbrief


Je wil deze nieuwsbrief 'Ondernemen in Lommel' ook in je mailbox? Abonneer je via www.lommel.be/nieuwsbrief, waar je meteen kan inschrijven voor de Uit in Lommel nieuwsbrief.

Meer info:

Dienst lokale economie
Huis van de Stad
Hertog Janplein 1, 3920 Lommel
011 399 799
lokale.economie@lommel.be 


© Stadsbestuur Lommel | Hertog Janplein 1, 3920 Lommel,
011 399 799, Fax 011 399 740, info@lommel.be

Verstuurd naar ##EMAIL## - uitschrijven