Bekijk deze mail online
top nieuwsbrief


Nieuwsbrief Ondernemen in Lommel
Woensdag 5 oktober 2017

In deze nieuwsbrief Ondernemen in Lommel

Theo Slegers ereburger van Lommel

Theo Slegers

De Lommelse Ondernemersclub is de grootste zakelijke ondernemersclub van Noord-Limburg. Het ledenaantal blijft toenemen en piekt momenteel met ruim 245 leden. Dat is een behoorlijk aantal als je weet dat er een 170-tal bedrijven in Lommel gevestigd zijn. De actieradius van de LOC is in de loop der jaren opmerkelijk uitgebreid. Drijvende kracht achter de vereniging én achter Focus Noord is – al meer dan 11 jaar – voorzitter Theo Slegers en zijn voltallig bestuur. Hij wordt daarvoor beloond met de gouden erepenning van de stad Lommel.

Naam Theo Slegers
Leeftijd 63 jaar
Beroep Sinds ‘81 medewerker Edibo industriebouw
Hobby Antieke staande uurwerken en horlogecollectie

Over de LOC
“De LOC wil in eerste instantie de spreekbuis zijn tussen de lokale economie, het stadsbestuur en de leden. Daarnaast willen we ‘Doe Zaken Met Uw buurman’ stimuleren. Activiteiten als netwerkmomenten, bedrijfsbezoeken, informele lezingen, LOCcafés en grootschalige projecten. Onze nieuwjaarsreceptie is altijd een groot succes. De derde vrijdag van januari ontvangen we elk jaar zo’n 400 genodigden.”

Bizzlink
In oktober 2012 organiseerde LOC de B2B-beurs Bizzlink in de Soeverein. “Een zestigtal Noord-Limburgse bedrijven uit onder andere de maakindustrie en de automotive bouwden er een stand. Het grootse gebeuren trok heel wat aandacht van notabele ministers. Zelfs Howard Gutman, de voormalige ambassadeur van de Verenigde Staten, was aanwezig”, legt Theo Slegers uit.

Vlinderproject
Het Vlinderproject is een ander succesverhaal. “Om aan te tonen dat we als bedrijfsleiders ook meedenken voor het milieu hebben we in 2014 samen met de stad het Vlinderproject opgestart. We deelden meer dan 2.500 vlindervriendelijke planten uit aan de Lommelse bevolking, om een vlindertuin in te richten. Maar we hebben ook bedrijventerrein vlindervriendelijk ingericht en vlindervriendelijke struiken laten aanplanten naast de Ringlaan. Een jaar lang hadden we een bio-ingenieur op de loonlijst van LOC. Dankzij Interreg krijgt het vlinderverhaal zijn verdiende verderzetting regionaal.

11.500 euro voor de Special Olympics
Er staan jaarlijks heel wat activiteiten op de LOC-agenda. “Kristalia is een jaarlijkse traditie. Hiervoor slaan we de handen in elkaar met de overkoepelende ondernemersorganisatie Focus Noord”, legt Theo Slegers uit. “De voorbije jaren gingen de inkomsten van dat event naar onder andere Akindo en plaatselijk G-Sportclubs. Dit jaar was er een uitzondering en droegen we ons financieel steentje bij aan de Special Olympics in Lommel. Samen met Kiwanis konden we een cheque met het mooie bedrag van 11.500 euro overhandigen.”

Transparante communicatie
Eén van de grootste troeven voor Lommelse ondernemers is de goede verstandhouding tussen de LOC en het stadsbestuur. “We organiseren jaarlijks vier ontbijtvergaderingen met de burgemeester en lokale economie en schepenen. Op de agenda staan dan actuele punten die elke ondernemer aan belangen, invulling van de ontwrichte zones, ontsluiting via IJzeren Rijn tot de belastingdruk of de Noord-Zuid-problematiek”, verduidelijkt Theo Slegers. “Ook bij de ontwikkelingsplannen van Kristalpark III werden we nauw betrokken.”

Focus Noord
Theo is ook voorzitter van de overkoepelende ondernemersvereniging Focus Noord. “Doel is om Noord-Limburg als regio meer in de kijker te zetten en SALK middelen voor Noord-Limburg verkrijgen. Samen met 6 lokale ondernemersclubs, 9 Noord-Limburgse burgemeesters, LRM, LSU en de gouverneur zetten we de schouders onder Focus Noord en wensen wij samen een aantal belangrijke maatschappelijke dossiers als mobiliteit, opleiding, tewerkstelling en flex-hubs voor jonge ondernemers aanpakken.” Een “Samen Sterk” verhaal dus.


Meer over Theo Slegers en de overige LOC-successen in Sterck Magazine

Agenda LOC Ontbijtvergadering 5 oktober

Ontbijtvergadering

Op donderdag 5 oktober 2017 komen de leden van de Lommelse OndernemersClub (LOC) om 8 uur samen in het Kapittelhof voor een nieuwe ochtendvergadering. Op de agenda:

 • Warmtenetten en geothermie – duurzame energie voor de toekomst
  • Toelichting door Geert De Meyer (Vito) & Gustaaf Peeters (Infrax) met verzoek tot participatie aan studie
  • Mogen we jullie vragen om dit document al door te nemen, in te vullen en te mailen naar stein.geuens@lommel.be. Graag tijdig, maar het kan ook nog na de toelichting op de ochtendvergadering.
 • Innovaties in Supply Chain van morgen: zijn jullie voorbereid?
  • Toelichting door David Ria en Stefaan Dreesen PXL verantwoordelijken
 • Oproep tot deelname aan bedrijfsvervoersplan Kristalpark
  • Toelichting door Ayse Isik, mobiliteitsambtenaar van de stad Lommel

De uiterlijke inschrijvingsdatum voor deze ochtendvergadering ligt ondertussen achter ons. Mocht je nog niet ingeschreven hebben, maar toch aanwezig kan zijn, geef dan uiterlijk woensdag 4 oktober voor 12 uur een seintje aan ronny.vanhoof@lommel.be

Uitnodiging Inspiratiecafé van Unizo en stad Lommel met Lommelse ondernemers

Unizo Inspiratiecafé

Zin heeft om een eigen zaak te starten? Kom dan op donderdag 12 oktober zeker naar het bijzondere Inspiratiecafé van Unizo en de stad Lommel

We verwelkomen je vanaf 18.45 uur in zaal Commerce, Dorp 12. De inkom is gratis. Laat je inspireren door de verhalen van ondernemers Katleen Claes van boetiek La Bellina en Jan Tournier van sterrenrestaurant Cuchara. Hoe maken zij vandaag het verschil als ondernemer in de vrijetijdseconomie? Hoe zijn ze gestart? Wat zouden ze zeker opnieuw doen en wat vooral niet? 

Hier vind je het volledige programma van deze boeiende ondernemersavond. Schrijf nu in! Onze ervaren ondernemers beantwoorden met veel enthousiasme al jouw vragen! 


Schrijf hier in voor het Unizo Inspiratiecafé van 12 oktober

Lommel krijgt fabriek voor waterstoftrucks

waterstoftrucks

Opvallend voorpaginanieuws uit Lommel. Beukers Groep bouwt in onze stad een fabriek voor de productie van vrachtwagens op waterstof. De investering van vier miljoen euro levert op termijn tientallen jobs op. 

André Beukers, topman van het gelijknamige bedrijf dat vooral bekend is als allround schadeherstelbedrijf, zag al in 2010 een toekomst in de productie van elektrische vrachtwagens. Enkele jaren later startte dochterbedrijf E-Trucks Europe ook met de productie van vrachtwagens op waterstof. 

Het zijn die waterstoftrucks die nu voor forse groei zorgen. De voorbije jaren was de productie bij E-Trucks Europe in Lommel beperkt tot een tiental exemplaren. De komende jaren verwacht Flip Bamelis, bij E-Trucks Europe verantwoordelijk voor ontwikkeling, echter forse groei. "Dit jaar bouwen we vijf waterstoftrucks, volgend jaar zelfs vijftien. Dat is onder meer het resultaat van een Europees project waarin de steden Antwerpen, Breda , Groningen, Amsterdam, Rozendaal, Bolzano en Freiburg samenwerken aan groene transportmiddelen."


Lees hier het volledige artikel uit De Standaard

Publieke laadpalen voor elektrische wagens in Lommel

Elektrisch rijden

De stad zet in op duurzame mobiliteit en neemt dit jaar nog 6 publieke laadpalen voor elektrische wagens in gebruik. 4 laadpalen zijn al geplaatst en in dienst. Later dit jaar komen er nog 2 bij. Lommel wil zo een extra service bieden aan de inwoners én het gebruik van elektrische wagens aanmoedigen bij particulieren en bedrijven.

Samen met netbeheerder Infrax werden op de volgende locaties in Lommel laadpalen voorzien. Er is gestreefd naar een goede mix, nabij het centrum, vrijetijdsvoorzieningen en bij kantoorgebouwen. Aan elke laadpaal kunnen twee wagens tegelijk opladen. Om elektrisch rijden extra te stimuleren, neemt de stad één jaar lang de kosten voor het opladen voor haar rekening.

Infosessie
Je medewerkers warm maken om met elektrische auto's te rijden? Natuurlijk. Want een gewone auto stoot veel CO2 uit en verslindt fossiele brandstoffen. Op woensdag 25 oktober organiseert de stad Lommel in het kader van de Klimaatmaand om 19.30 uur in de Trouwzaal van het Huis van de Stad een infosessie over rijden op elektriciteit. Deelnemen is gratis, wel inschrijven via
koen.berghmans@lommel.be of 011 399 712.


Meer info hierover op deze pagina van Info Lommel

Green Logix zorgt voor energiecentrale bij Farm Frites in Lommel

Green Logix

De uittekening van hele energieverhaal op de site van Farm Frites is al enkele jaren aan de gang. Twee energie-installaties zijn er al, een windturbine is aangevraagd en de gasturbine wordt nu gebouwd. Over enkele weken wil Farm Frites helemaal zelf voorzien in zijn energie-behoefte.

Het heeft een beroep gedaan op Green Logix Cogeneration om het hele energieverhaal uit te tekenen. En dat bestaat uit vier pijlers. De eerste twee zijn er al enkele jaren, vertelt Serge Roemers van Green Logix op Radio 2:  "We beschikken al over een biovergistingsinstallatie en een industriële zonnepaneleninstallatie. We hebben een vergunning voor een windturbine ingediend en nu zijn we bezig aan het sluitstuk: een gasturbine." Die gasturbine zal op een efficiënte manier elektriciteit en warmte kunnen leveren.

Stuurbare energiecentrale
Binnenkort is het de bedoeling om die vier installaties te verbinden tot een stuurbare energiecentrale. Serge Roemers: "Die moet er steeds voor zorgen dat de goedkoopste beschikbare kilowatt uur lokaal verbruikt wordt, en bij voorkeur moet die groen zijn". Onlangs kwam minister Muyters de site bezoeken.


Lees hier het volledige artikel uit Het Nieuwsblad

Grootste Limburgse bedrijven deden het goed in 2016

Limburgse bedrijven doen het goed

De grootste bedrijven van Limburg hebben vorig jaar op zowat alle vlakken een mooie vooruitgang weten boeken. In tegenstelling tot in 2015, toen de winst nog gemiddeld 13 procent zakte, ging ook die vorig jaar flink vooruit. “Ondanks de slechte winstcijfers van 2015, zijn de Limburgse bedrijven vorig jaar toch blijven investeren in extra tewerkstelling. En dat heeft geloond”, luidt één van de conclusies van Marc Meylaers, de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VKW Limburg.

De gezamenlijke omzet van de grootste 500 bedrijven groeide vorig jaar met 4,12 procent tot 32,4 miljard euro, meteen het hoogste omzetcijfer sinds het begin van de crisis in 2009. Wie dacht dat de naam Ford niet meer in de tabellen voorkomt, vergist zich schromelijk. Ford Lommel prijkt met een omzet van 1,338 miljard euro stevig op nummer twee. Max Van Der Linden, stafmedewerker van VKW Limburg: "Dat heeft te maken met het feit dat het bedrijf - behalve de testactiviteiten in Lommel - ook de import- en exportactiviteiten van auto's in zijn omzet mag meerekenen."


Lees hier het volledige artikel uit Het Belang van Limburg

Succesvolle lancering van Lommel.pas en Lommel Kado

Lommel Pas

Dankzij de Joyn-kaart in je broekzak, portefeuille of handtas of de Joyn-app op je smartphone geniet je sinds kort van heel wat voordelen als je in Lommel komt winkelen, genieten of een hapje eten. Deze gepersonaliseerde Joyn-kaart werd in onze stad heel toepasselijk omgedoopt tot Lommel.pas. Je kan deze gebruiken in de Lommelse handelszaken, maar ook bij de meer dan 5.000 andere Joyn handels- en horecazaken in Vlaanderen. 

Tijdens het gezellige Label Lovers Weekend zorgde Bruisend Lommel voor een succesvolle lancering van deze Lommel.pas. Tegelijk werd ook het Lommel Kado voorgesteld. Met deze nieuwe cadeaubon kan je terecht bij een zestigtal handelaars in Lommel. Het is geschenk waarmee je vrienden en familie kunt verrassen en ze bovendien de kans geeft om bruisend Lommel te ontdekken.

Maurice Brouwers, voorzitter van Bruisend Lommel, bezorgde ons al enkele interessante cijfergegevens:

 • Van 14 september tot 2 oktober werden er al 79 Lommelse Kado’s verkocht, voor een totale waarde van 3590 euro. 
 • Er werden al 13 Lommelse Kado’s geclaimd, voor een totaalbedrag van 645 euro.
 • Sinds de start (14/9) werden er al 6.292 winstkansen uitgedeeld m.b.v. de Lommel.pas, m.a.w. unieke scans in de deelnemende handelszaken.
 • In Lommel zijn er 3.883 unieke gebruikers van de Lommel.pas actief (= geregistreerde gebruikers).
 • Het aantal aangesloten deelnemers/handelaars aan de Lommel.pas en het Lommels Kado in Lommel staat momenteel op 69, maar de interesse groeit nog iedere dag.


Alle info over de Lommel.pas en het Lommel Kado op www.bruisendlommel.be

Chefs on Wheels

Chefs on Wheels

Niet alleen in de zomermaanden, maar ook tijdens de eindejaarsfeesten verwelkomen we in het stadscentrum een groot Foodtruckfestival. Op zaterdag 16 en zondag 17 december is onze stad het decor voor Chefs on Wheels, een nieuw concept van Joy Events. 

De talrijke Food Trucks toveren het Marktplein en de omliggende straten om tot een gezellig festival. De chefs serveren lekkere hapjes en live muzikanten en DJ's zorgen voor een heerlijk muzikaal sausje. Daar stopt het niet. Er zijn gezellige eet-en drankstandjes, zitbanken en tafels en natuurlijk sfeerverlichting. Maar ook straattheater kindergrime. Bij het Chefs on Wheels Foodtruckfestival wordt trouwens niet gewerkt met eet- en drankbonnen. Er kan overal cash betaald worden.

Ben je actief in de Lommelse horeca? Heb je zin om het Foodtruckfestival te versterken met een extra activiteit? Niet twijfelen, zeker doen. Op zaterdag 16 december geldt van 12 tot 22 uur een parkeer- en verkeersverbod. Op zondag 17 december geldt dit van 12 tot 20 uur.  De horecazaken die zich binnen de wegafsluiting bevinden kunnen hiervoor uitbreidings- of gelegenheidsterras aanvragen.


Alle info hierover in deze brief

Een masterplan voor de Heuvelse Heide

Heuvelse Heide

In opdracht van het stadsbestuur zijn LAMA en Driekwartgroen gestart met de opmaak van een masterplan voor de voormalige zandwinput Heuvelse Heide en ruime omgeving. Zij doen
onderzoek naar de gewenste nabestemming van deze schitterende locatie nu de zandontginning is geëindigd.

Om te ontdekken wat jouw ideeën of aandachtspunten zijn, vindt er een ‘speeddate’ met het studiebureau en het stadsbestuur plaats. We nodigen je hiervoor graag uit op woensdag 11 oktober vanaf 16 uur in taverne De Meerpaal in Lommel.

Wil je graag deelnemen? Geef jouw aanwezigheid dan voor 9 oktober 2017 door via
www.lommel.be/masterplanheuvelseheide.

Uit de pers

Uit de pers
 • LRM stapt mee in membraanmaker uit Lommel
  De Limburgse investeringsmaatschappij LRM stapt mee in de innovatieve membraanmaker Blue Foot Membranes (BFM) uit Lommel, een spin-off van VITO.

  Bij VITO is al meer dan tien jaar onderzoek verricht naar een innovatieve membraantechnologie. Het resultaat is een membraan dat 'teruggespoeld' kan worden, waardoor het membraan gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Deze innovatieve membranen, bestemd voor bioreactoren, zijn dubbel zo productief als de klassieke filtratriemembranen, en de operationele kost ligt de helft lager. De commercialisatie van deze membranen komt in handen van het Lommelse Blue Foot Membranes. Lees hier het volledige artikel.


 • Lommelaar werkt aan drinkwater voor honderden dorpen
  Roger Hoekx, Lommelaar en gewezen provinciecommandant van Limburg, wil samen met zijn levenspartner Agnes Ntambala honderden nog op te richten dorpen in Rwanda voorzien van drinkbaar water. Daarvoor werkt Hoekx samen met Bosaq, een Gents bedrijf dat onderneemt in duurzame waterzuivering. Lees hier het volledige artikel.

Over deze nieuwsbrief


Je wil deze nieuwsbrief 'Ondernemen in Lommel' ook in je mailbox? Abonneer je via www.lommel.be/nieuwsbrief, waar je meteen kan inschrijven voor de Uit in Lommel nieuwsbrief.

Meer info:

Dienst lokale economie
Huis van de Stad
Hertog Janplein 1, 3920 Lommel
011 399 799
lokale.economie@lommel.be 


© Stadsbestuur Lommel | Hertog Janplein 1, 3920 Lommel,
011 399 799, Fax 011 399 740, info@lommel.be

Verstuurd naar ##EMAIL## - uitschrijven