Bekijk deze mail online
top nieuwsbrief


Nieuwsbrief Ondernemen in Lommel
Donderdag 25 januari 2018

In deze nieuwsbrief Ondernemen in Lommel

Naar een bruisend en ondernemend 2018

Het stadsbestuur wenst alle bruisende ondernemers in onze stad alvast een succesvol 2018. 

Naar een ondernemend 2018


Abonneren op deze nieuwsbrief is heel eenvoudig. Schrijf je in via www.lommel.be/nieuwsbrief.

Jaarlijks 6 miljoen euro subsidie voor Kristal Solar Park

Zonnepark

Lommel staat garant voor pure energie. Het Kristal Solar Park, het grootste zonnepark van de Benelux, krijgt de komende 15 jaar een subsidie van 6 miljoen euro per jaar. Dat heeft minister van Energie Bart Tommelein beslist. De werken starten in principe vanaf september 2018.


Bekijk hier het nieuwsitem van TV Limburg

LNS en Van Avermaet starten een bedrijvencentrum op het Kristalpark

Noordlink

Het ICT-bedrijf LNS van Bart Lambrecht en het multidisciplinair advieskantoor Van Havermaet hebben samen het gebouw gekocht van Big Media Group in Lommel. Het gebouw heeft een oppervlakte van 2600 m². Beide bedrijven nemen er hun intrek en de overige ruimte wordt verhuurd aan andere bedrijven. Naast de vaste verhuur van kantoren, zullen er ook flexibele werkplekken en vergaderzalen worden aangeboden.

Het nieuwe complex krijgt de naam Noordlink. “De naam Noordlink staat uiteraard voor de link met het noorden”, zegt Jan Maurissen van Van Havermaet. “We willen meewerken aan de positieve vibe die er momenteel in Noord Limburg speelt.”

De opening is voorzien in februari. We wensen ze alvast veel succes op het Kristalpark.

(bron: www.madeinlimburg.be

Afscheid van Stanislas Emsens, grondlegger en ere-voorzitter van Sibelco

Stanislas Emsens

Afgelopen vrijdag is Stanislas Emsens op 93-jarige leeftijd overleden. We kennen hem natuurlijk als een van de grondleggers van het wereldbedrijf Sibelco, met o.a. een site in Maatheide. Sibelco is dus ook voor onze stad -en niet in het minst voor Stevensvennen, de woonplaats van Stanislas- een belangrijke onderneming.

De geschiedenis van Sibelco gaat ver terug. In 1896 werd SCR-Sibelco opgericht waarbij de familie Emsens een sleutelrol heeft gespeeld. In dat jaar werd de eerste gemechaniseerde zandgroeve van Stevensvennen uitgerust met een stoommachine. Sibelco is ondertussen de grootste zandwinningsgroep ter wereld met meer dan 240 dochterbedrijven. 

Ook voor het Lommelse GlazenHuis, het Vlaams Museum voor hedendaagse glaskunst, is Sibelco een belangrijke partner.

Bij Sibelco was Stanislas Emsens ondertussen ere-voorzitter. In 2005 kende koning Albert II hem de titel van baron toe. “De erkenning voor de familie is voor mij belangrijk. Voor het overige blijf ik gewoon wie ik was, ik blijf mijnheer Stany”, vertelde hij daarover.

Het afscheid van Stanislas Emsens vindt plaats op donderdag 25 januari om 11 uur in de kerk van Stevensvennen. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte.


In 2011 had De Tijd nog een uitgebreid interview met Stanislas Emsens.

Presentaties LOC ochtendvergadering 8 december 2017

ontbijtvergadering

Op 8 december 2017 vond de meest recente ochtendvergadering van de LOC plaats. Dit was de agenda:

 • Inbraakpreventie ook uw bezorgdheid?
  • SaVE project – toelichting door politie Lommel
  • Consortiumbewaking industrieterreinen – toelichting door SEAL
 • Ondertekend charter tussen Kristalpark III nv en de natuurverenigingen
 • Stand van zaken duurzame energieprojecten
  • Kristal Solar Park
  • Windmolenprojecten
 • Stand van zaken verkopen industriegronden
 • Stand van zaken bewegwijzering industrieparken
 • Kennisgeving Fast – track project

Hier kan je de presentatie van SaVE project downloaden

Dit is de presentatie van de overige agendapunten

Naar de kern

Naar de kern

Op vrijdag 19 januari startten zes Limburgse steden en gemeenten met een bijzonder project. Lommel gaat samen met Beringen, Bilzen, MaaseikTongeren en Leopoldsburg op zoek naar het DNA van hun gemeente. Wat is de basis van de handelskern in onze stad of gemeente? Welke zijn onze unieke sterkten en successen? 

Handelaars gaan samen met het lokale bestuur, retailspecialisten en burgers op zoek naar wat hun omgeving uniek maakt. Die ideeën worden samengebracht in een actieplan, waarbij beleving in de handelskern een belangrijk aspect wordt. De provincie maakt daarvoor per project 150.000 euro aan subsidies vrij.

Het onderzoek is een initiatief van Unizo en de Provincie Limburg en loopt in samenwerking met de NHVT Breda University. Het startmoment vond plaats in de ZLDR Luchtfabriek in Heusden-Zolder, in aanwezigheid van heel wat handelaars, burgers en andere vertegenwoordigers uit de diverse gemeenten. 

Denk je mee?
Ook jouw inbreng is van belang. Laat ons weten wat volgens jou uniek is in Lommel en welke troeven onze stad heeft. Je kan dit doen door leuke evenementen of ideeën op sociale media te kenmerken met #naardekern of jouw inbreng door te geven via ikwerkmee@naardekern.be.

Naar de Kern is een uniek traject dat de basis legt om complexe problemen op te lossen vanuit ene positieve invalshoek. Wil je meer weten over deze techniek. Dan kan je terecht bij annemie.lemahieu@unizo.be


www.naardekern.be

startjezaakinlommel.be verzamelt alle troeven van ons kernwinkelgebied

Start je zaak in Lommel
Lommel heeft met www.startjezaakinlommel.be een innoverende business-to-business site die potentiële geïnteresseerden een actuele lijst van de beschikbare panden geeft zodat ze met slechts enkele muisklikken een zicht krijgen op de mogelijkheden.

Ze moeten dus niet langer de sites van de diverse makelaars bezoeken. Hiermee spelen we kort op de bal voor de mensen die goesting hebben om te ondernemen. Ze zien op de site trouwens ook de handelszaken die in ons stadscentrum actief zijn.

Een tweede aspect van de site is dat heel wat handelaars en horeca-uitbaters onze troeven in beeld brengen. Letterlijk, want ze doen dat voor de camera. Op die filmpjes stellen ze niet alleen zichzelf voor, maar ze schetsen duidelijk de mogelijkheden die het stadscentrum te bieden heeft. Het moet de goesting bij potentiële starters nog wat aanscherpen.

Ook de Lommel loont subsidie is prominent aanwezig op de site. Met dit reglement kunnen (beginnende) handelaren aanspraak maken op 3 nieuwe subsidies, goed voor maximaal 20.000 euro.

www.startjezaakinlommel.be

Uit de pers: "Lommelse ondernemers bouwen opvallende flats"

Luto

Lommelse ondernemers bouwen opvallende flats: “Eerste in België”, titelde Het Belang van Limburg op 18 januari. De bouwfirma Luto Projects uit Lommel bouwt in Balen vier volledig energieneutrale flats. Het zijn naar eigen zeggen de eerste in België. “Dit is de toekomst”, zegt coördinator Patrick Sleurs. Tegen het jaar 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen een energiepeil hebben lager dan 30. Bijna energieneutraal bouwen wordt in heel Europa de norm.


Lees hier het volledige artikel uit het Belang van Limburg

Nieuwjaarsevent LOC en Bruisend Lommel

Nieuwjaarsevent

Zowel de Lommelse Ondernemersclub als Bruisend Lommel hebben het nieuwe ondernemersjaar feestelijk en bruisend ingezet. Tijdens het nieuwjaarsevent van de LOC ijverde Vlaams minister van energie Bart Tommelein -niet toevallig in Lommel- voor een stijgende inzet van groene energie. 'Binnen tien jaar rijden we allemaal elektrisch', gaf hij aan in zijn toespraak.  Burgemeester Peter Vanvelthoven sprrak onder andere over de lage werkloosheidsgraad in Lommel van slechts 5% .

Bekijk hier een reportage van Lommel TV over het nieuwjaarsevent van de LOC. Je ziet interviews met minister Bart Tommelein, burgemeesters Peter Vanvelthoven en Theo Slegers, voorzitter van de LOC.

Hier zie je de fotoreportage over de nieuwjaarsreceptie van Bruisend Lommel.

Beste gemeente van Limburg

Grote Gemeentetest

Jullie herinneren zich ongetwijfeld nog dat Lommel eind 2016 werd uitgeroepen tot Strafste Gemeente van Limburg en de tweede strafste van Vlaanderen. De krant Het Nieuwsblad voerde in 2017 een vergelijkend onderzoek uit naar de dienstverlening van de Vlaamse steden en gemeenten. De afgelopen maanden vergeleek de krant alle Vlaamse gemeenten op het vlak van mobiliteit, sportinfrastructuur, rust, betaalbaar wonen, winkelaanbod, groen, scholenaanbod, veiligheidsgevoel, ligging en sociaal contact. 

Met als eindresultaat een overzicht van de gemeenten waar het goed om wonen en werken is. Kortom, wat zijn de Vijfsterrengemeenten van Vlaanderen?

We zijn best trots dat Lommel over twee jaar gemeentetests uitgeroepen werd tot beste gemeente van Limburg en vierde beste van Vlaanderen. Deze eindscore werd bepaald op basis van 20 tests, bevragingen en onderzoeken.

Op dit plannetje uit de krant zie je welke Limburgse gemeenten de hoogste score haalden op de diverse proeven. Lommel ging bij drie tests met de meeste punten naar huis.

Boeiende opleidingen van Horeca Vlaanderen

Horeca opleidingen

Horeca Vlaanderen lanceerde deze week het nieuwe opleidingsaanbod van de Horeca Academie. Ook dit voorjaar voorzien ze kwaliteitsvolle opleidingen aan alle horeca-ondernemers, verspreid over Vlaanderen. Al deze opleidingen zijn gratis.

Daarnaast organiseert Horeca Vlaanderen nu elke maand een gratis startersopleiding. Deze opleiding richt zich tot mensen die een horecazaak willen oprichten, maar ook op ondernemers die net gestart zijn.

Tot slot bieden we dit najaar opnieuw de café opleiding aan. Deze opleiding bestaat uit zeven modules en is betalend (€420 voor niet-leden, €320 voor leden van Horeca Vlaanderen). Deze opleiding kadert binnen de gedragscode die werd ondertekend tussen de horecafederaties, de brouwerijen en drankenhandelaars. In deze gedragscode werden afspraken gemaakt over drankafnameovereenkomsten. 


www.horecavlaanderen.be

SERV op zoek naar ondernemers met een beperking

SERV

Bij het opstarten en verderzetten van een eigen zaak komt heel wat kijken. Het is daarbij belangrijk om voldoende en gepaste ondersteuning te krijgen. Dat is voor personen met een beperking of langdurige ziekte niet anders. De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) zet extra in op deze ondersteuning. Een goede aanpak begint met voldoende kennis, dus start de SERV een onderzoek om de nodige informatie te verzamelen. Hiervoor zoekt de SERV zelfstandige ondernemers met een fysieke beperking, psychische kwetsbaarheid of een andere handicap of langdurige ziekte.


Tot eind januari kunnen ondernemers hierover deze enquête invullen

Ambachten in de kijker

Ambachten in de kijker

Tot 23 februari kunnen Belgische ambachtslieden en jongeren onder de 25 jaar die
opleidingen volgend of gevolgd hebben in de ambachtelijke sector, deelnemen aan de nationale
wedstrijd Ambacht in de Kijker. Zij maken de kans om één jaar lang in de kijker te staan en bovendien maken ze ook nog eens de kans om Ambachtsman/vrouw van 2018 te worden of de Leerschoolprijs 2018 naar huis mee te nemen.


Alle info op www.ambachtindekijker.com

Opheffing getuigschrift beroepsbekwaamheid voor bepaalde beroepen

beroepsbekwaamheid

Vanaf 1 januari 2018 is er de opheffing van volgende gereglementeerde beroepen: slager-groothandelaar, droogkuiser-verver, restaurateur/traiteur-banketaannemer, brood- en banketbakker, kapper, schoonheidsspecialist, masseur, voetverzorger, opticien, dentaaltechnicus, begrafenisondernemer, beenhouwer-spekslager, rijwielactiviteiten, intersectorale kennis motorvoertuigen, sectorale kennis motorvoertuigen tot 3,5 ton en sectorale kennis motorvoertuigen boven 3,5 ton.

Concreet wil dit zeggen dat men geen getuigschrift van de beroepsbekwaamheid meer nodig zal hebben voor het opstarten van een eigen zaak. Wel zal je nog steeds over het getuigschrift ‘Basiskennis Bedrijfsbeheer’ moeten beschikken.


Lees hier meer

Over deze nieuwsbrief


Je wil deze nieuwsbrief 'Ondernemen in Lommel' ook in je mailbox? Abonneer je via www.lommel.be/nieuwsbrief, waar je meteen kan inschrijven voor de Uit in Lommel nieuwsbrief.

Meer info:

Dienst lokale economie
Huis van de Stad
Hertog Janplein 1, 3920 Lommel
011 399 799
lokale.economie@lommel.be 


© Stadsbestuur Lommel | Hertog Janplein 1, 3920 Lommel,
011 399 799, Fax 011 399 740, info@lommel.be

Verstuurd naar ##EMAIL## - uitschrijven