naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Een gratis herbruikbaar mondmasker voor elke Lommelaar

27 april ’20 (ma)
De gemeenten van de hulpverleningszone Noord-Limburg (Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Peer, Pelt en ook Lommel) slaan de handen in elkaar. De hulpverleningszone bestelt 120.000 herbruikbare katoenen mondmaskers bij lokale leveranciers.

Op vrijdag 24 april besliste de Nationale Veiligheidsraad over de exitstrategie. Het dragen van mondmaskers zal hierin een belangrijke rol spelen. Elke Belg zal een mondmasker ontvangen, met daarbij 2 filters. 

Het is momenteel nog niet duidelijk of de federale overheid voldoende maskers zal kunnen voorzien, of wanneer deze gaan toekomen. Bijgevolg slaan de gemeenten Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Peer en Pelt de handen in elkaar. Enerzijds willen de gemeenten het zelf maken van mondmaskers stimuleren. Anderzijds wensen de gemeenten en de hulpverleningszone een extra herbruikbaar mondmasker te voorzien voor al hun inwoners.

Wat betekent dit concreet? Via de koepel van de hulpverleningszone worden voorlopig al 120.000 mondmaskers besteld. Later kunnen eventueel bijkomende mondmaskers worden aangekocht. Wij kopen aan bij firma’s uit eigen regio die maskers kunnen produceren en leveren op korte termijn. De maskers zijn herbruikbaar en uitwasbaar.

Inwoners vanaf 12 jaar die in één van deze 9 gemeenten wonen, krijgen vanaf 14 mei een gratis herbruikbaar katoenen mondmasker en 2 filters in de brievenbus. Deze huis-aan-huis bedeling zal gespreid over een periode van ongeveer 2 weken gebeuren. Hiervoor is de stad afhankelijk van de levering van de federale filters die bij het pakketje horen. 


Door het initiatief te nemen voor deze grootschalige aankoop, dragen de hulpverleningszone en de deelnemende 9 gemeenten bij aan de veiligheid van onze inwoners en de verdere indijking van het virus. Ieder die nog geen mondmasker heeft, of dit niet zelf kan maken, wordt met dit initiatief ook verder geholpen.

#maakjemondmasker
Inmiddels zijn al veel mensen zelf aan de slag gegaan om mondmaskers te maken. We willen deze vrijwillige initiatieven zeker verder blijven aanmoedigen. Heb je zelf al mondmaskers gemaakt, of kan je dit binnen korte termijn doen? Je kan er zeker familie, buren of vrienden die hier al nood aan hebben, blij mee maken. 

Het dragen van een mondmasker wordt al vanaf aanstaande maandag 4 mei verplicht op het openbaar vervoer. Tegen die datum zullen er wellicht nog geen mondmaskers zijn van de federale overheid. En ook de maskers van de gemeenten en hulpverleningszone worden pas vanaf 14 mei verdeeld. Reden te meer om de handen al uit de mouwen te steken en zelf mondmaskers te maken.

Bovendien zullen de maskers, die worden verdeeld via de federale overheid en de gemeenten, niet eindeloos uitwasbaar of herbruikbaar zijn. Ook om die reden blijft het belangrijk, om zelfgemaakte mondmaskers te voorzien voor je familie en andere mensen in je omgeving. Zo dragen we allen ons steentje bij om de gezondheid en het welzijn van ons en onze naasten te garanderen. #samentegencorona

Op de website maakjemondmasker.be staat een filmpje en een patroon dat je kan gebruiken om zelf een masker te maken.

Nieuwsoverzicht
mondmasker

Openingsuren & contact

Brandweer

adres
Norbert Neeckxlaan 523920 Lommel
Tel. tel.
011 54 29 00
Fax fax
011 55 25 42
e-mail
info@hvznl.be
Vandaag:8 tot 21 u

De brandweer is 24 op 24 uur te bereiken via het nummer 112 of rechtstreeks op het nummer 011 54 29 00.

Lees meer artikels over

Deel deze pagina