naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Een mobiele mantelzorgunit in de tuin plaatsen kan voortaan in Lommel

16 mei 2020 (za)
Zorgbehoevende Lommelaren kunnen vanaf nu langer 'thuis' blijven wonen. Het stadsbestuur heeft de stedenbouwkundige voorschriften aangepast zodat het nu toegelaten is om tijdelijke mobiele mantelzorgunits van maximum 60 vierkante meter in de achtertuin te plaatsen.

De vraag om zorgbehoevenden in de thuisomgeving op te vangen stijgt al enkele jaren. Enerzijds door de vergrijzing en anderzijds door de kostprijs en wachtlijsten voor rust- en verzorgingstehuizen. Daarnaast is het ook gewoon aangenamer, goedkoper en minder ingrijpend voor de bewoners. Zeker tijdens de huidige coronacrisis is de vraag heel actueel.

De stad kreeg al verschillende vragen binnen van Lommelaren die een zorgbehoevend familielid in de thuisomgeving willen opvangen. Deze beslissing geeft mensen de kans om hun zorgbehoevende familieleden thuis te verzorgen. Dat kunnen ouderen zijn, maar ook ouders die thuis voor een kind met een handicap willen zorgen.

Een mobiele woonunit is een tijdelijke constructie die in de achtertuin wordt geplaatst en die makkelijk verplaatst of weggenomen kan worden. Een zogenaamde containerwoning moet voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidsnormen van de Vlaamse Wooncode, heeft een oppervlakte van maximaal 60 vierkante meter en biedt onderdak aan hoogstens twee zorgbehoevenden. Een groot voordeel van een tijdelijke woonunit is dat er geen dure verbouwingen aan de hoofdwoning moeten worden uitgevoerd om te komen tot een zorgwoning.  

Vergunning voor 5 jaar 

Een vergunning voor het plaatsen van een tijdelijke mantelzorgunit wordt verleend voor een periode van maximum 5 jaar of tot het beëindigen van de zorgrelatie. Na 5 jaar kan er een eventueel een nieuwe tijdelijke vergunning verleend worden onder dezelfde voorwaarden. Per hoofdwoning op een perceel kan slechts één tijdelijke woonunit worden vergund, voor maximum twee personen. Voorwaarde is ook dat de noodzakelijke nutsvoorzieningen gekoppeld kunnen worden aan de bestaande nutsvoorzieningen van de hoofdwoning.  

Een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen blijft ook hiervoor wel verplicht. Je volgt de gewone procedure en werkt verplicht samen met een architect. Je mag ook geen bijkomende verhardingen aanleggen voor extra terras of een parkeerplaats. Geïnteresseerden nemen best even contact op met de dienst Vergunningen. Want elke situatie is uniek. We adviseren je graag, kijken of je in aanmerking komt en zetten je op weg bij je vergunningsaanvraag.  

Nieuwsoverzicht
zorgunit

Contact

Stadsontwikkeling - Omgeving

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 717
e-mail
omgeving@lommel.be
Vandaag:9 tot 12.30 u en 13.30 tot 16.30 u

Wil je langskomen? Maak eerst een afspraak online of via de telefoon.

Alle info via www.lommel.be/afspraak 

Maak hier je afspraak

Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Lees meer artikels over

Deel deze pagina