naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

De woensdagmarkt blijft op het Hertog Janplein en wordt versterkt met flankerende maatregelen

17 juli ’20 (vr)
In maart 2019 ging de woensdagmarkt omwille van de werken in het Dorp naar het Hertog Janplein. Na heel wat gesprekken met marktkramers, handel en horeca, Bruisend Lommel,de Marktcommissie en met de bezoekers is beslist om de woensdagmarkt een definitieve plaats te geven op het Hertog Janplein.

We zijn hiervoor niet over een nacht ijs gegaan. Een aantal redenen liggen aan de oorzaak van deze beslissing. Na de heraanleg kreeg het marktplein een ander uitzicht, omdat de locatie door Onroerend Erfgoed Vlaanderen erkend is als beschermd dorpszicht. Een erkenning die ons bepaalde regels oplegt. De boomspiegels, de parkjes rondom de bomen, moesten na de heraanleg verdubbeld worden in diameter. Van anderhalve meter naar drie meter.

Ruime terrassen
Een tweede reden is de terrasruimte die we de horecazaken willen geven. We zijn er als stadsbestuur van overtuigd dat gezellige terrassen voor een levendig centrum zorgen. Ruime terrassen en voldoende ruimte voor de markt versterken elkaar. Het zorgt voor meer marktbezoekers, meer consumenten en meer toeristen. Ook het nieuwe tijdelijke speeltuintje is een schot in de roos. We zetten in op beleving. Ouders genieten op het terras van de zon en van een drankje, terwijl de kinderen spelen. Maar hoezeer ze elkaar ook versterken, een combinatie van de markt en veel terrasruimte op dezelfde locatie bleek na de heraanleg moeilijk te zijn.

Er is minder ruimte op het marktplein voor de marktwagens en we moeten vanzelfsprekend voldoende ruimte laten voor de hulpdiensten. Op een drukke woensdag aan de horecazaken vragen dat ze een gedeelte van hun terras afbreken, ligt moeilijk. Met een vaste terrasconstructie is dat zelfs niet mogelijk.

Alle overige pistes zoals o.a. een verdeling tussen Dorp en Hertog Janplein werden goed bestudeerd en met alle partijen besproken, maar dat bleek geen goede oplossing te zijn. We begrijpen maar al te goed dat dit niet vanzelfsprekend is, want gevoelsmatig willen alle partijen terug naar het Dorp. Maar tussen droom en daad staan soms praktische bezwaren in de weg.

Flankerende maatregelen in een levendig stadscentrum
We grijpen deze beslissing meteen aan om flankerende maatregelen te nemen om onze woensdagmarkt te versterken. Zo kunnen bezoekers voortaan op woensdagnamiddag gratis parkeren op het Michiel Jansplein. Ze kunnen er dan echt een gezellige woensdag marktdag van maken. Naar de markt, maar ook tegelijk een koffie of een pintje en een bezoek aan het levendig stadscentrum.

Nieuwsoverzicht
markt

Openingsuren & contact

Lokale economie

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
Fax fax
011 399 740
e-mail
lokale.economie@lommel.be
Vandaag:9 tot 12 u

De stadsdiensten werken voorlopig enkel op afspraak. Een afspraak aanvragen kan telefonisch of per e-mail. Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Deel deze pagina