naar top

Glaskunstcollecties officieel in bruikleen gegeven

23 november ’20 (ma)
Afgelopen zaterdag werden twee bruikleenovereenkomsten van glaskunst aan het GlazenHuis in een officieel jasje gegoten. "Het gaat om de 'Collectie Dirk Schrijvers’ en de ‘Collectie Embrechts-Ryckaert’. Met de ondertekening van de overeenkomsten profileert de stad Lommel zich verder als glasstad.
Achter de schermen werd de voorbije maanden hard gewerkt om de stedelijke glaskunstcollectie uit te breiden met 2 bruikleencollecties van de particuliere verzamelaars: de heer Dirk Schrijvers, en de heren Guy Embrechts en Adhemar Ryckaert. De drie collecties samen vormen een mooi divers geheel. Een selectie van deze collectoritems zal regelmatig te zien zijn in de wintertentoonstellingen van het GlazenHuis. Het is de bedoeling om deze collecties op termijn ook digitaal te ontsluiten voor het publiek.
 
De ‘Collectie Dirk Schrijvers’ omvat 134 objecten ‘beeldend glas’ en laat zich in twee periodes indelen. In een eerste periode, toen er nog weinig Belgisch studioglas aanwezig was, focuste Dirk Schrijvers zich op werk afkomstig uit het vroegere Oostblok. In de Oost-Europese glasfabrieken had men meer vrijheid om te experimenteren met glas aan de oven met als resultaat nieuwe uitdrukkingsvormen en technieken. In een tweede periode, na de opkomst van het studioglas in West-Europa, is Dirk Schrijvers hedendaagse kunstenaars van dichterbij gaan volgen en dan voornamelijk studenten van de Glasafdeling van de Rietveld Academie in Amsterdam (Simsa Cho, Richard Meitner, Richard Price, ...).
 
De ‘Collectie Embrechts-Ryckaert’ is een heel diverse verzameling van meer dan 650 glasobjecten. Het Antwerpse duo Guy en Addi verzamelen al meer dan 25 jaar ‘uit liefde voor het glas’ glazen voorwerpen. Wat zij mooi vonden, kochten ze. Dit resulteerde in een heel eclectische verzameling: van topstukken tot prullaria, van historisch glas tot hedendaags design, van etnische juwelen tot souvenirs en curiosa die ze vonden op lokale markten of op een van hun vele wereldreizen. Ook tijdens hun studiejaren aan het Instituut voor Kunst en Ambachten in Mechelen kochten ze veel glasobjecten van hun docenten en medestudenten, met als gevolg dat in hun verzameling veel Belgische kunstenaars zijn vertegenwoordigd (Koen Vanderstukken, Pieter Van Dyck, Hubert Carpentier, Roel Lambert, Miloslava Svobodova, Jan Wyck,...).
 
De ‘Collectie Stad Lommel’ bevat hedendaags beeldend glas en bestaat intussen uit 133 kunstobjecten van gerenommeerde nationale en internationale kunstenaars. Deze werken werden in de periode 1995-2013 op voorstel van de lokale Kunstcommissie aangekocht of door schenking verkregen of later in ruil gegeven voor een artist-in-residence programma in het GlazenHuis.
Nieuwsoverzicht
bruikleen GlazenHuis

Openingsuren & contact

Glazen Huis

adres
Dorp 14 B3920 Lommel
Tel. tel.
011 399 601
Fax fax
011 55 22 66
e-mail
info@hetglazenhuis.be
Vandaag:10 tot 17 u

Deel deze pagina