naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Verbod op buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder 13 jaar

24 januari 2021 (zo)
Vanmorgen vond er een overleg plaats tussen de Eerstelijnszone Noord-Limburg, de gouverneur, het Agentschap Zorg en Gezondheid, CLB en het regionaal ziekenhuis Noorderhart. Er komen strengere richtlijnen voor de Hamont-Achel, Lommel, Pelt, Peer, Hechtel-Eksel en Bocholt.

Dit naar aanleiding van een aantal alarmerende besmettingen binnen een aantal kleuter- en basisscholen in Hamont-Achel en ook een aantal middelbare scholen in Lommel. 

Uit voorzorg heeft de gouverneur beslist om alle buitenschoolse activiteiten (incl. kampen) voor kinderen onder 13 jaar binnen de Eerstelijnszone Noord-Limburg (Hamont-Achel, Lommel, Pelt, Peer, Hechtel-Eksel en Bocholt) voorlopig stop te zetten vanaf zondag 24 januari 2021, en ten minste tot en met vrijdag 12 februari 2021.  

Maandagavond vindt er opnieuw topoverleg plaats om de strategie bij te stellen met als doel een beter beeld van de omvang te schetsen en een bredere uitbraak te voorkomen.  

In consensus is beslist om volgende maatregelen te nemen:

  • Het testen in de ELZ Noord-Limburg vanaf morgen uit te breiden. Alle betrokkenen zullen hiervan persoonlijk verwittigd worden door de school of het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) en ontvangen een uitnodiging.
  • Er is een bezoekverbod in het ziekenhuis Noorderhart.
  • Ouders van positief geteste kinderen moeten de quarantainemaatregelen strikt naleven. Draag altijd een mondneusmasker. Was vaak je handen. Laat geen andere personen binnen in je huis. Je mag alleen naar de apotheek, de dokter en de supermarkt. Meet twee keer per dag je temperatuur.
  • Ouders van kinderen die nog niet getest zijn, of ouders van kinderen die (voorlopig) negatief getest zijn, moeten hun sociale contacten tot een minimum beperken gedurende 14 dagen en extra voorzichtig zijn. Bijvoorbeeld: thuiswerk, geen knuffelcontact, … Er moet extra aandacht besteed worden aan de basis hygiënemaatregelen. Voor alle verplaatsingen buitenshuis moet een mondmasker gedragen worden (voor personen ouder dan 12 jaar).
  • Alle buitenschoolse activiteiten (incl. kampen) voor kinderen onder 13 jaar stop te zetten vanaf zondag 24 januari 2021 en dit ten minste tot en met vrijdag 12 februari 2021 op het grondgebied van de gemeenten binnen de Eerstelijnszone Noord-Limburg: Hamont-Achel, Lommel, Pelt, Peer, Hechtel-Eksel en Bocholt. We rekenen daarbij ook op het verantwoordelijkheidsgevoel van de ouders in deze gemeenten om hun kinderen onder 13 jaar ook niet te sturen naar buitenschoolse vrijetijdsactiviteiten elders in Limburg of daarbuiten.
    • Vb. Een kind van 8 jaar uit Hechtel-Eksel dat danst bij een club in Houthalen-Helchteren of een kind van 5 jaar uit Lommel dat tekenles volgt in Bergeijk (NL). Daar vragen we om deze activiteiten – gezien het doel het indijken van de  verspreiding is – ook minstens tot en met 12 februari 2021 niet te doen.
  • Elke buitenschoolse kinderopvang (BKO) die kinderen vanuit verschillende scholen opvangt dient te sluiten tot en met 12/2/2021. Er dient wel een alternatief georganiseerd te worden in de scholen (of een school) waarbij er geen scholen en geen clusters van leerlingen gemengd worden. Dit alternatief is er zowel voor ouders met een essentieel beroep als met een niet-essentieel beroep, om te vermijden dat anders naar oplossingen bij grootouders wordt gezocht. Om het risico op besmetting te beperken wordt dan ook expliciet opgeroepen om de kinderen niet door grootouders op te laten opvangen.

We zijn ons er ten volle van bewust dat dit een ernstige inperking is van de vrijheid van de kinderen in deze regio en dat dit ook een impact heeft op het hele gezin. Echter, de ernst van de situatie laat ons geen andere keuze. We beogen met deze bijkomende preventieve maatregelen de bredere verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan. We volgen de evolutie op de voet.

Het is en blijft van het grootste belang om de zes gouden coronaregels te blijven volgen. Deze maatregelen bieden nog steeds de beste bescherming tegen het virus, ongeacht de variant. 

Nieuwsoverzicht
jeugd

Contact

Communicatie

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
e-mail
communicatie@lommel.be

Wil je langskomen? Maak eerst een afspraak via mail of telefoon.

Deel deze pagina