naar top

Tegeltuintjes in de Lommelse straten!

23 juni 2021 (wo)
De Groene Doorsteek is nog maar net officieel open, of Lommel heeft al een nieuw initiatief klaar binnen het kader van het Groenplan 2020-2030. De Gemeenteraad keurde immers het reglement goed om tegeltuintjes aan te leggen. Hiermee brengen we nog meer biodiversiteit en groen in de stad.

Er is hiervoor al een pilootproject opgestart. Heel wat mensen hebben dit ongetwijfeld onbewust al gezien. Bij restaurant Cuchara werden bij de heraanleg van de Lepelstraat enkele stoeptegels weggelaten om ruimte te creëren voor een tegel- of geveltuintje. Het resultaat is ondertussen prachtig. Het brengt niet alleen kleur aan het restaurant, maar ook aan de Lepelstraat en dus aan Lommel. Dat is het uitgangspunt.

Nu krijgt elke Lommelaar met een groen hart deze kans. Je dient binnenkort een aanvraag in bij onze milieudienst en de stad zorgt zelf voor het verwijderen van de tegels en het plaatsen van een verticale afboording. De beplanting in een tegeltuintje mag niet zomaar wat zijn. Gedoornde, giftige en brede planten zijn niet toegelaten. Klimplanten moeten goed aan de gevel worden verankerd. De plantenwortels mogen het voetpad en de leidingen van de nutsvoorzieningen niet beschadigen en ze mogen geen raamopeningen bedekken. De aanvrager staat in het voor het onderhoud. Na de zomer volgen er nog praktische infosessies.

Kleur in het straatbeeld brengen is natuurlijk één ding, maar de tegeltuintjes brengen nog meer voordelen met zich mee. Gevelgroen zorgt voor extra isolatie. Het is een buffer voor extreme koude en hitte. De Lommelse luchtkwaliteit zal significant stijgen naarmate meer gevels begroeid zijn, wegens de buffering van fijn stof. Je ziet, niets dan voordelen.

Nieuwsoverzicht
Tegeltuintjes

Openingsuren & contact

Dienst Milieu en Natuur

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
Fax fax
011 399 740
e-mail
milieudienst@lommel.be
Vandaag gesloten

De stadsdiensten werken enkel op afspraak tijdens de openingsuren. Een afspraak aanvragen kan telefonisch of per e-mail. Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Deel deze pagina