naar top

Vuuravontuur, een nieuwe avontuurlijke gezinstocht in De Watering

05 juli 2021 (ma)
Toerisme Lommel, Toerisme Pelt en hulpverleningszone Noord-Limburg trappen de zomervakantie af met een nieuwe gezinstocht: ‘Vuuravontuur’. Tijdens de spannende zoektocht kunnen kinderen én hun (groot)ouders spelenderwijs iets bijleren over brandpreventie en genieten van prachtige natuur.

“Vuuravontuur in Lommel en Pelt is een mooie uitbreiding op de schatzoektochten in Bosland en het educatief aanbod van hulpverleningszone Noord-Limburg,” zegt burgemeester Bob Nijs. “Een echte aanrader voor de zomervakantie!”

“Het idee voor een interactieve wandeling kwam er als alternatief voor onze educatieve werking in coronatijden,” vertelt Martijn Wouters van hulpverleningszone Noord-Limburg. Hij werkte de tocht samen met Toerisme Lommel en Toerisme Pelt van A tot Z uit. “De pandemie zorgde ervoor dat we sinds maart 2020 geen scholen of verenigingen meer konden ontvangen. Onze boodschap rond brandveiligheid moesten we dus op een andere manier proberen over te brengen. Door in te spelen op de wandelhype die tijdens de lockdown ontstond, transformeerden we het educatief aanbod in een leuke, interactieve brandweerwandeling.”

Terwijl de toeristische diensten van Lommel en Pelt mee zorgden voor de inhoudelijke organisatie, staken de enthousiaste brandweermannen ook een handje toe op het terrein. “Ze recycleerden oude brandweerspullen en zaagden boomstammen voor de verschillende opdrachten. Daarmee hebben we opnieuw een leuk décor gecreëerd dat volledig in lijn ligt met de andere schatzoektochten,” zegt Niek Janssen, algemeen directeur van Toerisme Lommel en creatief brein achter de tochten.

In Lommel begint ‘Vuuravontuur’ aan het Wateringhuis (Wateringstraat 80) en staat brandweerman Ferre op post voor een 4 km lange tocht. In Pelt start het op de parking van de begraafplaats (Leukenstraat 29) en wijst Lucie 2,5 km lang de weg. De wandelingen zijn permanent bewegwijzerd en helemaal gratis. Om alle opdrachten tot een goed einde te brengen heb je enkel pen en papier nodig. Wie ook een muntstuk van 50 cent meebrengt, krijgt achteraf een aandenken.

Praktisch

De rode vuurpijltjes duiden aan in welke richting je moet wandelen. In de buurt van de gouden vuurpijltjes vind je steeds de opdrachten. Die zitten verstopt in kastjes met vlammetjes en op de zijkant een QR-code. Als je die scant kom je meer te weten over de brandweer en brandveiligheid. Heb je de opdrachten goed uitgevoerd en de cijfers genoteerd? Dan kan je aan het einde van de tocht een geheime code kraken en de brand blussen.

Bij de opdrachten tref je ook steeds een cijferslot en potje aan. Dat is voor geocachers (geocacing.com). Als je enkel de wandeling doet, mag je de potjes laten staan.

Startplaats Vuuravontuur Lommel: infobord aan het Wateringhuis in Lommel, Wateringstraat 80

Niet vergeten: pen, papier en een muntstuk van 50 cent voor een aandenken achteraf. Een smartphone met QR-lezer is handig als je meer uitleg bij de verschillende opdrachten wilt, maar niet noodzakelijk om de opdrachten uit te voeren.

Meer info op de website van Toerisme Lommel.

Nieuwsoverzicht
Vuuravontuur

Openingsuren & contact

Toerisme Lommel

adres
Dorp 143920 Lommel
Tel. tel.
011 399 600
e-mail
info@toerismelommel.be
Vandaag:10 tot 17 u

Deel deze pagina