naar top

Hulpverleningszone neemt nieuw materiaal voor redden van dieren in gebruik

29 september 2021 (wo)
De hulpverleningszone Noord-Limburg heeft nieuw materiaal aangekocht voor redding van groot vee (paarden, runderen, …). De brandweer heeft jaarlijks immers heel wat interventies met dieren. Zowel groot als klein.

Van reeën of everzwijnen in het kanaal, tot ontsnapte reptielen. Zo gebeurt het ook geregeld dat een groot dier in een put of sloot wegzakt en er niet meer uit kan.

Met behulp van het nieuwe reddingsharnas dat recent werd aangekocht, wordt het nu mogelijk om het dier op een veilige manier op te hijsen. De riemen kunnen worden bevestigd aan de kraan van de haakarmwagen. Uniek bij dit materiaal zijn de extra veiligheidssluitingen: wanneer het dier tijdens de redding in paniek schiet, kunnen de riemen vanop afstand worden losgemaakt.

Enkel en alleen reddingsmateriaal kan uiteraard niet zijn nut bewijzen zonder goed opgeleid personeel. Hier zijn heel wat veranderingen tegenover vroeger, waar een brandweerman voor allerlei interventies werd opgeroepen, zonder de volledige achtergrondkennis te hebben.

Sgt. Toon Deferm van de hulpverleningszone Noord-Limburg licht toe. “Vanuit de hulpverleningszone hebben we een projectgroep voor redden van dieren opgericht. Acht personeelsleden, vooral mensen die zelf al in hun vrije tijd veel met dieren bezig zijn, maken hier deel  van uit. De intentie is om van dieren redden een specialisatie te maken. Zo werken we momenteel samen met de brandweerscholen en hulpverleningszones uit Limburg en provincie Antwerpen aan een cursus. In de toekomst zal deze als opleiding worden gegeven aan de brandweerschool. Zo zal je dan kunnen specialiseren in redden van dieren, net als je dit vandaag al kan voor brandweerduiker of hoogteredder. Van de cursus is op dit moment al een deel volledig afgewerkt. We hebben nog een tweede deel voor de boeg. ”

Nieuwsoverzicht
Nieuw materiaal voor redden van dieren

Openingsuren & contact

Brandweer

adres
Norbert Neeckxlaan 523920 Lommel
Tel. tel.
011 54 29 00
Fax fax
011 55 25 42
e-mail
info@hvznl.be
Vandaag gesloten

De brandweer is 24 op 24 uur te bereiken via het nummer 112 of rechtstreeks op het nummer 011 54 29 00.

Deel deze pagina