naar top

Stad Lommel neemt het voortouw inzake orgaandonatie

14 oktober ’16 (vr)
Op vrijdag 14 oktober, niet toevallig op Werelddonordag, neemt  de stad Lommel uitdrukkelijk het voortouw om orgaandonatie bespreekbaar te maken en het thema op tafel te leggen.

Elke bezoeker die bij de dienst burgerzaken langskomt om een identiteitskaart, reispas of rijbewijs aan te vragen, krijgt vanaf nu een brief mee. Daarin leggen we de noodzaak van orgaandonatie uit. Tegelijk moedigen we de mensen via dit schrijven aan om met familie en vrienden te praten over het thema en hun keuze (zowel voor als tegen donatie) te laten registreren bij de dienst burgerzaken. 

Het gebrek aan organen is momenteel de belangrijkste hinderpaal voor transplantaties. Er zijn onvoldoende donors om aan de behoefte in België te voldoen. Gevolg: steeds langere wachtlijsten en helaas patiënten die overlijden. Vandaag wachten in ons land  continu ongeveer 1.300 mensen op een levensreddend orgaan, waaronder ook vele kinderen. Jaarlijks komt de oplossing voor zo’n 120 mensen helaas te laat.

Stadsmedewerker en ervaringsdeskundige Nico Vande Kerkhof kan erover meepraten. “Anderhalf jaar geleden onderging ik een levertransplantatie. Ik ben dus één van de gelukkigen die dankzij orgaandonatie terug een normaal en gezond leven kan leiden. Ik ben mijn donor ontzettend dankbaar. Ik hoop dat dit initiatief van de stad Lommel mensen aanzet om te praten over hun wens. Wat je keuze ook is, zorg dat ze bekend is bij de mensen die mogelijk ooit over de donatie van jouw organen moeten beslissen.”

De actie loopt nog zeker tot het einde van dit jaar. De brief wordt meegegeven op het moment van de aanvraag van de identiteitskaart of rijbewijs in de hoop dat de mensen hun wens zullen laten registreren als ze hun documenten komen afhalen. Begin januari kan er gekeken worden of het aantal registraties effectief gestegen is ten opzichte van vroeger.

www.overlevendoorgeven.be

Nieuwsoverzicht
orgaandonatie

Openingsuren & contact

Huis van de Stad - Dienst burgerzaken

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 770
Fax fax
011 399 718
e-mail
bevolking@lommel.be
Vandaag:9 tot 12 u

In de namiddag op afspraak

Lees meer artikels over

Deel deze pagina