naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Opening asielcentrum / Veel gestelde vragen

21 november 2021 (zo)
Fedasil opende op 22 november een opvangcentrum voor asielzoekers op vakantiepark Parelstrand in Lommel.

Sinds enkele maanden wordt Fedasil geconfronteerd met een grote druk op het opvangnetwerk. In deze context tracht Fedasil daarom snel de opvangcapaciteit te verhogen om zo alle asielzoekers die recht hebben op opvang, een opvangplaats te kunnen bieden.

Eén van de mogelijke pistes die Fedasil bestudeerde, was het vakantiepark ‘Parelstrand’ in Lommel dat reeds gebruikt werd als opvangcentrum in 2016 (gedurende 3 maanden) en van december 2018 tot augustus 2020. De huurovereenkomst loopt tot eind 2022. Het centrum opende vandaag, maandag 22 november, zijn deuren. 44 bewoners werden er opgevangen door een team van Fedasil.

De initiële opvangcapaciteit ligt vast op 350 bedden, vanaf midden januari wordt deze capaciteit opgetrokken tot 750 plaatsen.

Vacatures

Terzelfdertijd werft Fedasil nieuwe medewerkers aan om te voorzien in de begeleiding van de toekomstige bewoners. Enkele nieuwe medewerkers gingen al aan de slag, maar het centrum van Lommel kan momenteel ook rekenen op de hulp van ervaren medewerkers uit andere opvangcentra van Fedasil, zoals die van Zoutleeuw en Arendonk. Er zullen in de eerste fase een veertigtal medewerkers zorgen voor de opvang in Lommel. Er staan nog enkele vacatures open op www.fedasil.be.

Fedasil plant nauw en goed overleg met de gemeentelijke diensten. Zo is er een wekelijks overleg gepland met de autoriteiten van Lommel om de opening te organiseren in de best mogelijke omstandigheden. Fedasil zal ook de toekomstige buren van het centrum inlichten door middel van een flyer. Ook is de lokale Facebookpagina opnieuw actief.

Zoektocht naar plaatsen

Reeds gedurende enkele maanden wordt Fedasil geconfronteerd met een hoge druk op het opvangnetwerk. De bezetting van de centra (de gemiddelde bezettingsgraad bedraagt 97%) heeft natuurlijk gevolgen. Zo kan Fedasil als gevolg van het plaatsgebrek maar een beperkt aantal personen toelaten tot het aanmeldcentrum.

In deze context heeft Fedasil bijkomende plaatsen nodig en dat op erg korte termijn. Fedasil wil snel centra openen - soms tijdelijk - om opvang te kunnen bieden aan alle personen die er recht op hebben.

Naast het opvangcentrum in Lommel is er daarom nog een opening gepland in Glons (provincie Luik). Andere centra openden op 16 november in Geel (Antwerpen) en op 5 november in Lombardsijde (West-Vlaanderen). Ook voor deze sites werden er vacatures gepubliceerd op de website. Deze bijkomende capaciteit is echter niet voldoende en Fedasil blijft daarom zoeken naar potentiële nieuwe sites.

(perscommunicatie Fedasil)

Meer info op deze pagina met veelgestelde vragen

Nieuwsoverzicht
Fedasil

Openingsuren & contact

Communicatiedienst

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
e-mail
communicatie@lommel.be
Vandaag:9 tot 12 u

De stadsdiensten werken enkel op afspraak tijdens de openingsuren. Alle info via www.lommel.be/afspraak 

Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Deel deze pagina