naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Schoolomgeving XCL Wegwijs verkeersveilig heringericht

31 maart 2022 (do)
De omgeving rond basisschool XCL Wegwijs in Lommel-Heeserbergen werd heringericht om de verkeersveiligheid te verhogen. Dit is de eerste van 25 schoolomgevingen die Stad Lommel de komende jaren gaat aanpakken.

Stad Lommel geeft prioriteit aan het creëren van verkeersveilige schoolomgevingen en -schoolroutes. De stad heeft een uitgebreid actieplan op poten gezet voor de herinrichting van alle 25 Lommelse schoolomgevingen. De werken zijn gepland voor 2022, 2023 en een stukje van 2024.

Vorig jaar werden de knelpunten in de schoolomgevingen en op de routes naar de Lommelse scholen geïnventariseerd. Op basis daarvan liet het stadsbestuur voor elke school een conceptplan uitwerken om de omgeving veilig en herkenbaar in te richten. Dat kan bijvoorbeeld met fietsstraten, eenrichtingsverkeer, snelheidsbeperkingen, wegwerken van onveilige punten … Voor de herkenbaarheid worden Octopuspalen en kleurrijke wegmarkeringen gebruikt. Ook worden gevaarlijke punten op veelgebruikte routes naar school weggewerkt.  

Daarnaast zet het stadsbestuur acties op om kinderen aan te moedigen met de fiets of te voet naar school te gaan. Het digitaal spaarsysteem High-Five start volgend schooljaar bij de basisscholen ’t Stekske, XCL Wegwijs, Sint-Jan en Lommel-West. Daarna komen de andere basisscholen aan de beurt. En in april krijgen alle schoolgaande kinderen en jongeren een kaart waarop ze de veiligste route naar hun school kunnen uitstippelen.  

Ingrepen bij XCL Wegwijs  

In de omgeving van XCL Wegwijs in Heeserbergen werden de tijdelijke maatregelen binnen dit project definitief gerealiseerd. Er werden ook een aantal nieuwe ingrepen gedaan: 

  • De Hees kreeg nieuwe fietspaden en een zebrapad ter hoogte van de schoolpoort. Rondom die schoolpoort kwam er ook een parkeerverbod.  
  • De Hendrik Van Veldekestraat werd heringericht met eenrichtingsverkeer en een fietsstraat ter hoogte van de schoolpoort.  
  • Er kwam een voetgangersdoorsteek tussen de Buizerdstraat en de Hendrik Van Veldekestraat. 
  • Octopuspalen en -wegmarkeringen zorgen voor herkenbaarheid.  
  • Victor veilig laat weggebruikers weten dat ze een oversteekplaats naderen.  

Lees hier alles over het project 'Lommel Fietsstad'

Nieuwsoverzicht
XCL Wegwijs

Contact

Mobiliteit

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
e-mail
mobiliteit@lommel.be

Wil je langskomen? Maak eerst een afspraak via mail of telefoon.

Lees meer artikels over

Deel deze pagina