naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Onument op stedelijke begraafplaats: een plek om verdriet te delen

31 oktober 2022 (ma)
Op dinsdag 1 november wordt op de stedelijke begraafplaats van Lommel om 16 uur het eerste Onument in de provincie Limburg onthuld. Vanaf 17 uur doorbreekt Reveil de stilte met intieme muziek en lokale verhalen.

“Ook onze stad werd diep getroffen tijdens de coronacrisis”, zegt burgemeester Bob Nijs. “De hele gemeenschap werd overmand door een immens verdriet. Iets wat altijd helpt, is praten met elkaar. Met het Onument krijgt onze stad hiervoor niet alleen een symbolische, maar ook een reële plaats."

Met Allerheiligen wordt het Onument tijdens een ingetogen plechtigheid onthuld. Iedereen is er van harte welkom.

Eerder werden al Onumenten onthuld in Gent en Kortrijk. “Elk Onument is anders, maar is telkens op hetzelfde principe gebaseerd”, zegt ontwerper en landschapsarchitect Bas Smets. “Een perfecte cirkel, gemaakt uit 13 gebogen elementen met dezelfde afmetingen, wordt onderbroken door een natuurlijke kracht, net zoals het virus ook ons leven ontwrichtte. In Lommel laten we de cirkel doorbreken door de positie van bestaande dennenbomen. De natuur en het landschap kunnen een belangrijke rol innemen bij het verwerken van verlies.”

Dr. Uus Knops, bezieler en initiatiefneemster: “Met Onumenten willen we letterlijk een plaats geven aan gemeenschappelijke en individuele verlieservaringen. Met de symbolische beginletter O is het een open en uitnodigend woord.”

Reveil met Pauwel

Diezelfde dag doorbreekt Reveil de stilte op begraafplaatsen over heel Vlaanderen met intieme muziek en lokale verhalen. Lommel heeft zonder twijfel één van de mooiste begraafplaatsen van Vlaanderen. Op een warme en eigentijdse manier herdenken we de mensen die we helaas moeten missen.

Pauwel is een artiest met een typerend breekbaar stemgeluid en een groot talent voor kleine liedjes. Met zijn ijzersterke songs die zwalpen tussen hoop en wanhoop, en slaan en zalven tegelijkertijd, maakt hij er tussen 17 en 18 uur een intiem en hartverwarmend concert van bij schemerdonker.   

Tot slot leest Rudi Lavreysen enkele intense korte verhalen voor.

Samenwerking

Het Onument en de onthulling ervan kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Stad Lommel, Kunstwerkt vzw, Bureau Bas Smets, huisvandeMens Lommel, Corporate Rituals, Cultuurcentrum De Adelberg, Kunstacademie Noord-Limburg, Koor Lokomotief en met de steun van de Vlaamse Regering.

Nieuwsoverzicht
Het Onument onthuld

Contact

Communicatie

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
e-mail
communicatie@lommel.be

Wil je langskomen? Maak eerst een afspraak via mail of telefoon.

Deel deze pagina