naar top

Trage weg op Kattenbos ingehuldigd

14 mei 2023 (zo)
Vandaag opende het Lommelse stadsbestuur de trage weg ‘Naar de Muisberg’. De weg verbindt de Leyssensmolen met de Eviestraat en heeft een aftakking naar Kattenbos.

Wie vanuit de Eviestraat of de grote baan van Kattenbos naar de Leyssensmolen wil wandelen, kan dat nu over een rustig paadje met zicht op de velden en op de molen zelf. De trage weg is 1,2 km lang en kreeg de naam ‘Naar de Muisberg’. Muisberg is een oude veldnaam. Het is de kadastrale benaming voor de landbouwgronden links van de Vijf Linden, ten noorden van de Zandstraat.  

De trage weg is een historische buurtweg die opgetekend is in de Atlas der Buurtwegen uit 1841. De buurtweg was in onbruik geraakt, omdat omheiningen en afsluitingen de doorgang versperden. Na overleg met de betrokken eigenaars heeft s-Stad Lommel de weg in ere hersteld. Aan de Eviestraat werd de buurtweg officieel verplaatst. Aan de kant van de Leyssensmolen verplaatsten we afsluitingen van dierenweides, zodat je er vlot tussendoor kan wandelen. Maatwerkbedrijven De Winning vzw en Lidwina vzw voerden deze werken uit.

Trage wegen 

Trage wegen zijn een verzamelterm voor alle wegen die hoofdzakelijk dienen voor wandelaars, fietsers, ruiters en lopers. Het kan gaan om verharde en om onverharde wegen. Iedereen mag trage wegen gebruiken, zolang ze zich maar “traag” verplaatsen. Het zijn kortere, veiligere of aangenamere verbindingen op weg naar school, werk, de winkel of hobby’s. Maar evengoed zijn het extra paden om met de hond te wandelen of een frisse neus te halen. Trage wegen zijn te herkennen aan de wit/groene naambordjes.  

De heropening van deze trage weg kadert in het actieplan om het netwerk van trage wegen op te waarderen en bekend te maken. Naar de Muisberg is de 21ste trage weg in Lommel met naambord. Verder op de planning staan de aanleg van geheel nieuwe trage wegen zoals op de Balendijk, de heropening van historische buurtwegen bijvoorbeeld op Heide-Heuvel en de verdere bekendmaking van bestaande, maar misschien nog te ontdekken trage wegen.

Nieuwsoverzicht
Trage weg Naar de Muisberg

Contact

Milieu en Natuur

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
e-mail
milieu@lommel.be

Wil je langskomen? Maak eerst een afspraak via mail of telefoon.

Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Lees meer artikels over

Deel deze pagina