naar top

119 nieuwe bomen brengen extra groen verspreid over heel Lommel

29 november 2023 (wo)
Als levendige en groene stad plant Stad Lommel 119 nieuwe bomen aan op diverse locaties. Deze groene toevoegingen staan verspreid over pleinen en parken in de hele stad, waaronder het Barrierspark, de stedelijke begraafplaats en het Millenniumplein.

Ook het industrieterrein Kristalpark krijgt een groenere touch. De nieuwe bomen zijn verschillende klimaatvriendelijke soorten zoals de oer-Vlaamse linde, beuk, eik en kastanje. Bij het selecteren van de locaties lag de nadruk op pleintjes, zodat wijken in heel Lommel kunnen genieten van dit extra groen.

Groen in balans

De bomen worden aangeplant als tegemoetkoming voor het verlies van groen tijdens de werken aan de rondweg. Hier werd ruimte gecreëerd voor de aanleg van een nieuwe verkeersinfrastructuur. De rondweg, gericht op de toekomst met aparte fietspaden en voetpaden, is ontworpen om de verkeersveiligheid te vergroten. Ook bij het nieuwe ontwerp is gekozen voor groen met een nieuwe bomenrij langs de rijweg.

Met de aanplanting van deze bomen proberen we het groene karakter van onze stad in evenwicht te brengen. Het rooien van bomen ligt gevoelig, maar het was een noodzakelijke stap voor de vooruitgang van onze stad. Vandaag brengen we groen naar alle hoeken van Lommel.

Iedere boom aan de rondweg is onderzocht door specialisten. Aanpassingen aan het ontwerp zijn gemaakt om enkele gezonde markante bomen te behouden. De meeste bomen waren niet te redden. Ze waren voor de werken al te beschadigd, stammen waren ingerot of de wortels waren te veel vergroeid met de fundering van de weg, waardoor ze de werken niet zouden overleven.

Tijdens de werkzaamheden zorgen we ervoor dat de behouden bomen ongedeerd blijven, met beschermende lagen rond de stammen en krachtige geschikte zuigmachines bij graafwerkzaamheden, waardoor wortels van bomen onbeschadigd blijven.

Duurzaam hergebruik

De opgeslagen stammen van de rondweg worden niet verspild. Integendeel, ze worden momenteel onderzocht voor duurzaam hergebruik in samenwerking met Provil ION. De leerlingen maken bijvoorbeeld zitbanken van de stammen, die we op hun beurt plaatsen op ontmoetingsplekken in de stad.

Op welke plaatsen komen deze bomen?

Op volledig scherm weergeven

Nieuwsoverzicht
119 Nieuwe bomen verspreid over heel Lommel

Contact

Milieu en Natuur

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
e-mail
milieu@lommel.be

Wil je langskomen? Maak eerst een afspraak via mail of telefoon.

Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Deel deze pagina