naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Lommelaars gezocht om Aziatische hoornaars op te sporen

22 februari 2024 (do)
De Lommelse imkersbond en Stad Lommel werken samen om de opmars van de Aziatische hoornaar aan te pakken. Ze zoeken inwoners die gratis een val in hun tuin willen laten plaatsen. Geïnteresseerden kunnen zich online aanmelden.

Meld je aan

Aziatische hoornaars werden in 2017 voor het eerst opgemerkt in Vlaanderen. Ze zijn de laatste jaren aan een gestage opmars bezig. Aziatische hoornaars vallen honingbijen, solitaire bijen en andere nuttige inheemse insecten aan en doden ze. Ze vormen een ernstige bedreiging voor deze soorten. Daarom wil de Lommelse imkersbond ‘De Heidebloem’ inwoners inschakelen om deze exoot te bestrijden. 

Gratis lokval 

Stad Lommel zoekt mensen die een lokval willen laten plaatsen in hun tuin. De lokval heeft een zodanige vorm dat enkel de grote Aziatische hoornaarskoninginnen erin vast komen te zitten. Andere insecten kunnen weer wegvliegen. Mensen van de imkersbond komen de val gratis plaatsen bij de Lommelaars die zich opgeven.

Hugo Tielens van imkersbond De Heidebloem: “We vangen de koninginnen van de Aziatische hoornaars, zodat ze geen nieuwe nesten kunnen bouwen. In tegenstelling tot wespen, zijn hoornaars niet uit op zoete dranken. Ze zijn eerder op zoek naar afgevallen fruit. Daarom spuiten we op de vallen een specifieke stof, Trappid genaamd, die de Aziatische hoornaars aantrekt. De vallen zelf plaatsen we op een paal op locaties die gemakkelijk bereikbaar zijn voor onze vrijwilligers, bijvoorbeeld een voortuin of weideland. Zo kunnen we de val vlot komen plaatsen en controleren.” 

Lommelaars die zich willen opgeven voor een gratis lokval, registreren zich via www.lommel.be/aziatischehoornaar. Een vrijwilliger van de imkersbond neemt daarna contact op voor verdere afspraken. De vallen worden geplaatst tussen eind februari en eind maart.

Ga niet zelf aan de slag 

Aziatische hoornaars zijn te herkennen aan hun zwart lichaam en gele onderpoten. Europese hoornaars hebben zwarte onderpootjes. Aziatische hoornaars zijn niet gevaarlijker voor de mens dan andere stekende insecten, maar ze kunnen meermaals steken als je hun nest benadert. Daarom is het af te raden om zelf actie te ondernemen als je een nest spot.  

Zie je een nest van Aziatische hoornaars? Vraag dan zeker een verdelging aan bij de brandweer via https://noord-limburg.hulpverleningszone.be/pagina/wespen-melden 

Nieuwsoverzicht
Lokval Aziatische hoornaars

Contact

Milieu en Natuur

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
e-mail
milieu@lommel.be

Wil je langskomen? Maak eerst een afspraak via mail of telefoon.

Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Lees meer artikels over

Deel deze pagina