naar top

House of Nature uit de doeken

21 maart 2024 (do)
De Vlaamse minister van Toerisme heeft House of Nature onthuld. Dit kunstwerk vormt de toekomstige poort tot Nationaal Park Bosland aan de Lommelse Sahara. Tot voor kort ingepakt onder een enorm wit doek, is het nu in volle glorie te bewonderen. De officiële opening voor het publiek volgt op 5 mei.

Het kunstwerk, met een hoogte van 7,5 meter en een totale lengte van meer dan 50 meter, is een opvallende toegangspoort tot het uitgestrekte bosgebied in het noordwesten van Limburg. Bezoekers kunnen het kunstwerk betreden via een doorgang die de vorm heeft van een mens, wat symbool staat voor de uitnodigende aard van het Nationaal Park Bosland.

Verbinding tussen mens en natuur

House of Nature is niet alleen een indrukwekkend symbool van de verbinding tussen mens en natuur, deze toegangspoort is ook heel belangrijk voor Nationaal Park Bosland. Dit project zal niet alleen het toerisme in de regio stimuleren, maar ook de band tussen de gemeenschap en het prachtige natuurlandschap van Nationaal Park Bosland versterken.

Het totale project, waarvan het kunstwerk slechts één onderdeel is, heeft een kostprijs van 1,3 miljoen euro. Dit werd deels gefinancierd door een investering van 800.000 euro van Toerisme Vlaanderen, onder leiding van de Vlaamse minister van Toerisme.

Meer dan een kunstwerk

Naast het kunstwerk is er de aanleg van een buggyvriendelijk wandelpad en belevingspad, picknickplaatsen, een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten en later de aanleg van een parking met 122 parkeerplaatsen voor bezoekers, waarvan 8 voor mindervaliden en 10 met een laadpaal.

House of Nature zal nog decennialang een echte uitnodiging zijn aan iedereen om de prachtige natuur die Nationaal Park Bosland te bieden heeft, te komen ontdekken. Het kunstwerk wordt het vertrekpunt bij uitstek voor de natuurliefhebber uit binnen- en buitenland. Bosland heeft er dus een grote troef bij waar de Lommelaar en heel Vlaanderen nog lang van zal genieten.

Artistiek hoogtepunt

Het kunstwerk, ontworpen en gerealiseerd door kunstenaar Will Beckers, zal niet alleen de fysieke toegang tot het park verbeteren, maar vormt ook een artistiek hoogtepunt voor bezoekers van de Lommelse Sahara.

"House of Nature is niet alleen een iconisch landschapswerk, maar ook een uitnodiging om de schoonheid en diversiteit van Nationaal Park Bosland te verkennen," aldus Will Beckers. "Nu de doeken weg zijn, kan het verouderingsproces van het metaal starten. De corrosie van het cortenstaal is een natuurlijk proces, net zoals alles wat vergankelijk is. Door dit proces zal het House of Nature zijn uiteindelijke permanente kleur krijgen. Ik hoop dat dit landmark bijdraagt aan de verbinding en beleving tussen de lokale bewoners, de toeristen en onze prachtige omringende natuur.”

Met het verwijderen van de werfdoeken werd opnieuw een belangrijke stap gezet naar de ontwikkeling van dit nieuwe landmark en Nationaal Park hoofdonthaal in Lommel. We plaatsen hierbij opnieuw de natuur centraal, en dat aan een prachtige parel - de Lommelse Sahara - in ons grote natuurmassief.

Nieuwsoverzicht
House of Nature

Deel deze pagina