naar top

House of Nature officieel geopend

05 mei 2024 (zo)
Op zondag 5 mei werd het House of Nature in Lommel officieel geopend. Het monumentaal kunstwerk van Will Beckers laat zeer goed zien wat er in de vele kamers van Nationaal Park Bosland leeft.

De mensen hebben een tijdje geleden al een kijkje achter de schermen kunnen nemen, maar nu zijn alle elementen afgewerkt.

Onze prachtige natuur is een thuis voor heel wat fauna en flora. Dit House of Nature laat zeer goed zien wat er in de vele kamers van Nationaal Park Bosland leeft. Maar het is natuurlijk bovenal een prachtig en monumentaal kunstwerk van landschapskunstenaar Will Beckers.

Het totale project, waarvan het kunstwerk slechts één onderdeel is, heeft een kostprijs van 1,3 miljoen euro. De helft van dat bedrag is voor de totale kunstinstallatie en de andere helft gaat naar de nog aan te leggen parking. Het project wordt deels gefinancierd door een investering van 800.000 euro van Toerisme Vlaanderen, onder leiding van de Vlaamse minister van Toerisme. Naast het kunstwerk is er de aanleg van een buggyvriendelijk wandelpad en belevingspad. Het pad bestaat uit sculpturen die in het landschap lijken te vergroeien. Met boomstammen werd een klim- en klauterparcours voor kinderen gecreëerd.

Will Beckers: “Een groot deel van mijn werk komt voort uit observaties van natuurlijke processen. Land art biedt mij de mogelijkheid om mijn respect en waardering voor de natuur te uiten. Ze vormt onderdeel van onze wortels en is op veel manieren een blijvende voedingsbodem. House of Nature belichaamt, representeert en illustreert deze waarden.”

Multifunctionele ontvangstplek
Daarnaast zijn er picknickplaatsen, een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten. Later volgt de aanleg van een parking met 122 parkeerplaatsen voor bezoekers, waarvan 8 voor mindervaliden en 10 met een laadpaal. Vanuit die parking wordt men via het belevingspad naar het kunstwerk geleid.

Er werd een prachtige multifunctionele ontvangstplek gecreëerd. Een plaats waar men elkaar in Bosland kan ontmoeten, waar men kan ontdekken en verblijven. Of even rusten en picknicken na een verkwikkende wandeling in het mooie natuurgebied van de Sahara.  Kortom, alles waar Lommel en Bosland voor staan.

Erfgoedwandeling
Erfgoed Lommel zorgde bovendien voor een zeer boeiende wandeling op de route van de oranje wandeling van 6,5 kilometer. Via je smartphone ontdek je alles over de geschiedenis en de archeologie van het natuurgebied.

Het kunstwerk zelf is volledig opgebouwd in cortenstaal. Dit staal verkleurt met de tijd, net zoals de natuur dat doet tijdens de seizoenen. Het werk heeft maar liefst 2.347.680 laspunten. Kortom, alle respect voor de kunstenaar, want het was op zijn minst een ‘lastige’ karwei.

Grote toeristische waarde en symboliek
De prachtige onthaalpoort bevindt zich op een echte hotspot van diverse routes: het wandel- en fietsnetwerk, een ruiter- en menroutenetwerk, mountainbikeroutes en verschillende belevingsroutes. Op die manier creëren werd hier met Toerisme Vlaanderen een echte ontmoetingsplaats gemaakt, waar bezoekers in dialoog gaan met het landschap en de natuur, die ze ten volle kunnen beleven.

Met de opening van dit nieuwe landmark wordt opnieuw een belangrijke troef ontwikkeld in een belevingsvolle ontsluiting van ons mooie Nationaal Park. We verwachten hierdoor dan ook een bijkomende impuls van bezoekers in onze waardevolle natuurgebieden. En ook de lokale ondernemers zullen hier hun graantje van kunnen meepikken.

Verbeeldingskracht
Ook de symboliek is belangrijk. Het kunstwerk heeft de vorm van een landduin, een uniek natuurverschijnsel, maar iedereen mag er een eigen invulling aan geven. Dat is ook de boodschap van het werk. Gebruik je verbeeldingskracht in de natuur. Het is daarenboven niet toevallig dat je door het kunstwerk stapt via een doorgang in de vorm van een mens. Hiervoor voel je je meteen welkom in het natuurgebied.

Het woord ‘natuur’ is trouwens afgeleid van het Latijnse ‘natura’ en dat betekent letterlijk ‘geboren worden’. Will Beckers is twee jaar geleden begonnen met het werk, maar exact negen maanden geleden is hij gestart binnen de tentconstructie op deze locatie. Alsof het zo moest zijn. Lommel en Vlaanderen mag trots zijn op dit House of Nature. Een prachtig huis van de natuur voor de vele bezoekers van Nationaal Park Bosland.

Meer info op www.visitlommel.be/houseofnature

Nieuwsoverzicht
House of Nature

Contact

Milieu en Natuur

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
e-mail
milieu@lommel.be

Wil je langskomen? Maak eerst een afspraak via mail of telefoon.

Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Deel deze pagina