naar top

475 zonnepanelen op openbare gebouwen in Lommel

28 mei 2024 (di)
Stad Lommel stelt daken van vier openbare gebouwen ter beschikking voor de plaatsing van zo’n 475 zonnepanelen. Lommel sloot hiervoor een overeenkomst met burgercoöperatie Bronsgroen cv. De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal.

Dat wil zeggen dat alle inwoners van Lommel kunnen investeren en zo mede-eigenaar worden van de zonnepanelen. Ook kunnen ze thuis de geproduceerde groene energie afnemen. Zo gaat niet enkel de opgewekte stroom, maar ook de meerwaarde naar de lokale gemeenschap. 

Pionier in hernieuwbare energie en klimaatneutrale stad 

De stad focust al langer op hernieuwbare energie, onder andere met het Kristal Solar Park - het grootste zonnepark van de Benelux - en meerdere Lommelse windparken. Het is de ambitie van Stad Lommel om te blijven pionieren in hernieuwbare energie. Zo werd vorige zomer nog het grootste windmolenpark van Vlaanderen ingehuldigd op het Kristalpark, goed voor 53 MW of energie voor 34.000 gezinnen en verminderde CO2-uitstoot van zo’n 53.000 ton per jaar.

Voor dit nieuwe project selecteerde de stad vier openbare gebouwen: de Kunstacademie Noord-Limburg, Stadswerken, Basisschool De Schommel en Sporthal 2 De Soeverein. Op de daken plaatsen we deze zomer zo’n 475 zonnepanelen. De geproduceerde energie wordt in de gebouwen zelf en in andere stedelijke gebouwen verbruikt. Interessant voor de Lommelaars is dat zij mede-eigenaar kunnen worden van deze zonnepanelen. Zo delen ze in de winst. Wie wil, kan ook een deel van de groene stroom afnemen tegen een voordelig tarief.

Financiële én ecologische winst voor iedereen 

De nieuwe zonnepanelen zijn goed voor een vermogen van 198 KWp  en een jaarlijkse productie van ongeveer 180.000 KWh. Omgerekend naar CO2-uitstoot betekent dit een jaarlijkse besparing van ongeveer 38 ton. De totale investering van de vier installaties wordt geraamd op 218.000 euro. 

De elektriciteit zal grotendeels verbruikt worden in de gebouwen zelf en dit tegen een voordelig tarief. De stroom die op het dak van Stadswerken wordt geproduceerd en op het net wordt geïnjecteerd, wordt bovendien geleverd aan andere gebouwen van de stad. Het overige deel wordt op het net geïnjecteerd en geleverd aan Lommelaars die mede-eigenaar zijn van de zonnepanelen.  

Lommelaars worden mede-eigenaar 

De coöperatieve vennootschap Bronsgroen neemt de financiering, realisatie en opvolging van het project op zich. Door te kiezen voor een coöperatieve in plaats van commerciële aanpak, biedt dit project voordelen voor het klimaat, de stad én de lokale gemeenschap.  

Concreet betekent dit dat iedereen uit de regio Lommel mee kan investeren in de nieuwe zonnepanelen en mee kan genieten van de opbrengsten van de hernieuwbare energie. Investeerders kopen één of meerdere deelbewijzen van Bronsgroen met een waarde van 125 euro. Zij worden zo mede-eigenaar van de Lommelse zonnepanelen en van alle andere hernieuwbare energieprojecten van Bronsgroen. In ruil voor de investering krijgen mede-eigenaars een dividend van maximaal 6%. 

Bovendien gaat de elektriciteit die niet ter plaatste verbruikt wordt, via het net naar de mede-eigenaars die dat willen. Dit verloopt via partnerorganisatie Ecopower. Zo kunnen de inwoners van Lommel meegenieten van de groene stroom, geproduceerd door de installaties waar ze zelf eigenaar van zijn.  

Meer info op www.lommel.be/zonnedelen 

Infomomenten  

Op woensdag 19 juni om 19 uur organiseren Stad Lommel en Bronsgroen een infomarkt en presentatie in Congrescentrum De Soeverein. Inschrijven kan via www.lommel.be/zonnedelen  

Op dinsdag 25 juni om 19.45 uur volgt ook nog een digitale infosessie. Inschrijven voor de digitale infosessie kan ook via www.lommel.be/zonnedelen  

Nieuwsoverzicht
Zonnedelen - Stadswerken.png

Contact

Milieu en Natuur

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
e-mail
milieu@lommel.be

Wil je langskomen? Maak eerst een afspraak via mail of telefoon.

Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Lees meer artikels over

Deel deze pagina