naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bouw nieuw crematorium in Lommel op schema

30 augustus ’17 (wo)
In Lommel zitten de bouwwerken van het nieuwe crematorium op kruissnelheid. De ruwbouw zit op schema en begin deze maand werden ook al de 3 crematieovens geplaatst. Tegen september zal de hele bouw - in totaal ongeveer 1.000 m² - helemaal wind- en waterdicht zijn.

Als alles goed blijft gaan, kan het 2de Limburgse crematorium in het voorjaar van 2018 openen. Bouwheer is de intercommunale PONTES. Bouwteam VALE met a2o architecten uit Hasselt en Groep Vanhout uit Geel voltrekt het project en leidt alles in goede banen. De werken zijn eind 2016 gestart. In totaal nemen ze ongeveer 1,5 jaar tijd in beslag. Een architecturaal huzarenstukje.

Het ontwerp
Architect Luc Vanmuysen van a2o-architecten beschouwt het nieuwe crematorium en de
aangrenzende parkbegraafplaats als één site. “Het bestaande inkomgebouw van de begraafplaats blijft de hoofdtoegang van de site”, zegt Tom Wustenberghs, algemeen directeur van Pontes. “Het crematorium takt aan op de aanwezige hoofdas. In het ontwerp staat de natuur centraal. Het gaat om een transparant gebouw waarbij interieur en exterieur nauw met elkaar verweven zijn en naadloos aansluiten op het omliggende landschap. Rondom het gebouw wordt gespeeld met het bestaande dennenbos, heide en een zandlandschap. De materialen baksteen, beton en hout worden gebruikt, omdat deze robuustheid uitstralen en moeiteloos de tand des tijds doorstaan.”

Kostprijs
De totale kostprijs voor dit project wordt geraamd op ruim 10 miljoen euro, waarvan Vlaanderen 2,2 miljoen euro betoelaagt. PONTES voorziet op termijn een tewerkstelling voor 12 medewerkers. De verwachting is dat jaarlijks 1.500 à 2.000 crematies zullen plaatsvinden in het crematorium in Lommel, hoewel de capaciteit uiteraard veel groter is.

Over Pontes
PONTES is een intergemeentelijk samenwerkingsverband, dat in 1978 werd opgericht door de provincie Antwerpen en de steden Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Later zouden nog 49 andere gemeentebesturen uit de provincie Antwerpen toetreden. Naar aanleiding van de ontwikkeling van het crematorium in Lommel zijn in 2013 ook 7 Limburgse gemeenten lid geworden van PONTES. In de voorbije decennia is PONTES uitgegroeid tot een betrouwbare partner in de uitvaartsector met een crematorium in Antwerpen, Wilrijk en in Turnhout. In 2016 werden er door PONTES bijna 10.000 crematies uitgevoerd in de beide vestigingen.

Nieuwsoverzicht
Bouw crematorium op schema

Openingsuren & contact

Communicatiedienst

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 700
Fax fax
011 399 740
e-mail
info@lommel.be
Vandaag:9 tot 12 u

In de namiddag enkel op afspraak.

Lees meer artikels over

Deel deze pagina