naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Dit voorjaar opent de nieuwe vlinderwandeling in Kattenbos

30 januari ’18 (di)
De oude molensite in Lommel Kattenbos wordt nog dit voorjaar vlindervriendelijk heringericht. “Kunstenaar Will Beckers zal het bestaande andersvalidenpad omtoveren tot een vlinderwandeling waarbij je op verschillende punten tijdens de tocht speel- en belevingselementen tegenkomt.

Kinderen maken er spelenderwijs kennis met de verschillende stadia van een vlinder: van eitje naar rups, van rups tot pop en van pop naar vlinder.

Deze vlinderwandeling is een vervolg op het vlinderproject dat de stad al in 2014 samen met de Lommelse Ondernemersclub en het Agentschap voor Natuur en Bos realiseerde. Het enthousiasme over dit project was en blijft zo groot, dat het een inspiratiebron is voor nieuwe ontwikkelingen. Bovendien past deze wandeling perfect binnen de visie van Bosland om het kindvriendelijkste bos van Vlaanderen te zijn.

Will Beckers ontwerpt voor de wandeling 4 duurzame kunstobjecten als speel- en beleefelementen die een dialoog aangaan tussen mens en natuur. “De vier elementen liggen op unieke locaties naast het verharde wandelpad in Kattenbos,” legt hij uit. “Ze bezitten ieder afzonderlijk op heel eigen wijze aparte belevingen. Kindvriendelijke ervaringen die de levensloop en de levenscyclussen van de vlinder toonbaar maken. Want geen enkel levend wezen heeft zo’n wonderbaarlijke cyclus van levensvormen als een vlinder.”

Van eitje naar rups …
Een vlinder paart maar één keer in zijn leven en kan 200 tot 300 eieren leggen die niet groter zijn dan een paar millimeter. Enkele vlindersoorten laten hun eieren vallen terwijl ze vliegen. Bij de start van de wandeling komen kinderen precies die eitjes tegen, die als ‘stepping stones’ op willekeurige plaatsen in de omgeving gedropt worden.

Op de volgende locatie kruipt een gigantische regenboogrups door het boslandschap. Het lichaam van de rups is gemaakt van oude boomstammen, afkomstig uit Lommel. Die worden op inventieve en kleurrijke wijze aan elkaar geschakeld. Kinderen kunnen hier letterlijk de rups beklimmen en mogen het gebruiken als klim- klauter- en ontdekobject.

… van cocon tot vlinder
De cocon wordt een kijkdoos met spiegels die de ontwikkeling van de vleugels van de vlinder zal uitbeelden. Twee kijkgaten geven je letterlijk een blik op het hart van de pop. De schittering, afkomstig van de vele kleine spiegeltjes, geeft de sculptuur een heel speciaal effect. De scholen van Kattenbos maken tekeningen en gedichten die mee verwerkt worden in het werk zodat het geheel ook een interactief karakter krijgt.

De laatste fase vormt de uiteindelijke levensvorm van de vlinder. Over het wandelpad bouwen we een uitvergrote vlinder die hoog in de lucht haar vleugels heeft gespreid en lijkt weg te vliegen. Onder het lichaam van de vlinder hangt een vaste schommel of een bankje.

Laureaat Natuur in je Buurt
De vlinderwandeling en de vlindervriendelijke herinrichting van de oude molenomgeving werd vorig jaar geselecteerd als provinciale laureaat voor het project 'Natuur in je Buurt' van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De stad ontvangt een subsidie van 50.000 euro voor de realisatie ervan. Samen met het vlinderwandeling, wordt ook de plaatsing van een vlinderkunstwerk, op de plek waar de molen vroeger stond, bekeken. De opening is midden april voorzien.

Nieuwsoverzicht