naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bouw grootste zonnepark van de Benelux op Kristalpark Lommel

24 juli 2018 (di)
In oktober is de bouw van Kristal Solar Park, het grootste zonnepark van de Benelux, gestart. Het mega-zonnepark, goed voor 99MWp, is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Lommel en Nyrstar.

Dankzij een competitieve en internationale prijsvraag kan het project 34 procent goedkoper gebouwd worden. Dat is ook een meevaller voor de Vlaamse overheid, omdat er 31 miljoen euro minder subsidies gevraagd worden. 30 kandidaten uit heel Europa dongen mee naar de opdracht. ENGIE Fabricom kwam het beste uit de competitie, en start in oktober met de bouw van het zonnepark in Lommel.

Kristal Solar Park zal gebouwd worden op het Kristalpark te Lommel. Het is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Lommel en Nyrstar. ING Lease staat in voor de financiering van het zonnepark. Het geplande zonnepark heeft een vermogen van 99MWp. Met 300.000 zonnepanelen, 2200 km kabels en een oppervlakte van 200 voetbalvelden wordt dit het omvangrijkste zonnepark in de Benelux.

Lagere bandingfactor

De bandingfactor bepaalt het aantal groene-stroomcertificaten per geproduceerde MWh. Op 22 december 2017 ondertekende Vlaams minister van Energie Bart Tommelein het ministerieel besluit voor de voorlopige bandingfactor voor het mega zonnepark. In het besluit werd een voorlopige bandingfactor van 0,8 toegekend. Dat kwam neer op een steunniveau van 74,4 euro per MWh.

Na een internationale prijsonderhandeling door de projectpartners, legde minister Tommelein, op voorstel van het Vlaams Energieagentschap (VEA), op 20 juli 2018 de definitieve bandingfactor voor aan de Vlaamse Regering. De definitieve bandingfactor bedraagt slechts 0.515 (47.9 euro/MWh). Het VEA voorziet in de toekomst nog een jaarlijkse actualisatie. Als de stroomprijs stijgt, ontvangt het project minder steun. Op deze manier krijgt het project steeds de correcte steun.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Het Kristal Solar Park zal maar liefst 34 procent minder ondersteuning nodig hebben dan eerst berekend. Dit bewijst dat hernieuwbare energie steeds rendabeler wordt, zeker als zoals bij dit project de internationale concurrentie kan spelen. Dit eerste grote zonnepark sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013, wordt meteen het grootste van de hele Benelux. Een project van die omvang kan hopelijk ook anderen inspireren om in Vlaanderen mee te investeren in zonne-energie.’

ENGIE Fabricom

In januari 2018 publiceerde Kristal Solar Park een prijsvraag in de kranten De Tijd en The Economist. Er werden 30 kandidaturen uit meer dan 10 landen ontvangen. Deze werden na een eerste screening teruggebracht tot de 6 meest geschikte aanbieders. Op basis van een uitgebreid bestek legden alle kandidaten een uitgewerkt voorstel neer.

Stijn Bijnens, CEO van LRM: “De interesse bij Europese EPC contractors voor de opdracht was erg groot. De ontvangen offertes waren inhoudelijk en financieel erg sterk. Dankzij deze competitieve procedure konden we bekomen dat de bouw en het onderhoud van het zonnepark aanzienlijk goedkoper is dan verwacht. We zijn erg tevreden met de scherpe prijzen. De contracten voor de realisatie van het zonnepark werden op 4 juli 2018 ondertekend”.

ENGIE Fabricom, onderdeel van de ENGIE groep, kwam als beste uit de prijsvraag. Mark Dirckx, General Manager, is verheugd: “Als Belgische industriële onderneming met meer dan 20 jaar ervaring in de bouw van zonneparken, is ENGIE Fabricom perfect geplaatst om deze installatie en de rechtstreekse aansluiting op het net van Nyrstar tot een goed einde te brengen. Na de bouw zullen we bovendien ook instaan voor het onderhoud van het zonnepark. Dit is een schitterend project en we zijn dan ook dankbaar voor het vertrouwen in onze expertise.”

Stroomafname

Op 4 juli werden ook de contracten met Nyrstar Belgium ondertekend. Via een directe lijn tussen het zonnepark en de technische installaties van Nyrstar zal deze zinkverwerker bij de start alle stroom afnemen. Bedrijven die zich later vestigen op het bedrijventerrein Kristalpark III zullen ook een aansluiting op het zonnepark kunnen aanvragen. Deze aanpak is uniek.

 

Nieuwsoverzicht
Kristal Solar Park

Openingsuren & contact

Communicatiedienst

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
e-mail
communicatie@lommel.be
Vandaag:9 tot 12.30 u en 13.30 tot 16 u

Opgelet! De stadsdiensten werken enkel op afspraak tijdens de openingsuren. Alle info via www.lommel.be/afspraak 

Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Lees meer artikels over

Deel deze pagina