naar top

Eerste bedrijf vestigt zich op Kristalpark III: VT Logistics bouwt innovatieve leeggoedcentrale

14 januari ’20 (di)
Uitstekend nieuws voor Kristalpark III, want het innovatieve VT Logistics zal zich als eerste bedrijf vestigen op het 300 hectare grote bedrijventerrein. De familie Van Renterghem bouwt er een onafhankelijke en volledig geautomatiseerde leeggoedcentrale. De eerste in België.

Via de centrale worden alle soorten bakken en flessen leeggoed opgehaald, gespoeld, gesorteerd en terug bezorgd aan de brouwerijen om weer gevuld te worden. “Een sterk staaltje circulaire economie in een CO2 neutraal gebouw.” zegt burgemeester Bob Nijs. “Ik ben ontzettend trots dat we dit project vandaag mogen presenteren. Er volgen er nog. De spits is eraf. De toekomst van Kristalpark III is verzekerd.”

“Dit concept is uniek voor de Belgische markt,” legt commercieel directeur Robrecht Van Renterghem uit. “Efficiëntie en duurzaamheid zijn de belangrijkste uitgangspunten. In ons land alleen zijn er 500 verschillende soorten bakken met eigen flessen leeggoed op de markt. Van bier tot frisdrank, wijn en vele anderen. Het kost heel wat tijd en moeite om die flessen te verzamelen, te spoelen en uit te sorteren. Dat maakt dat er vandaag vaak inefficiënt gewerkt wordt. Met VT Logistics bieden we een totaalservice. We halen het leeggoed op bij de B2B klanten, crediteren het, sorteren hier alles uit, spoelen meteen en leveren de juiste flessen in de juiste bakken terug aan de brouwerijen. Helemaal kant en klaar om opnieuw gevuld te worden. Statiegeldflessen kunnen op die manier tot 30 keer hergebruikt worden om daarna opnieuw gesmolten te worden. Door alles te centraliseren en te hergebruiken promoten we de circulaire economie, besparen we op kilometers en dus ook op CO2 uitstoot. Wij bouwen het bedrijf van de toekomst.”

Een ecologisch bedrijf vraagt om een duurzaam gebouw. “Onze bedrijfshal zal volledig CO2 neutraal zijn. We hebben geen aansluiting op aardgas en wekken zelf groene stroom op. Het eventuele tekort aan stroom wordt aangevuld met aangekochte groene stroom. Ook ons intern voertuigenpark zal volledig elektrisch zijn.”

Met de bouw van de leeggoedcentrale gaat een investering van 12,5 miljoen euro gepaard. De grondwerken zijn inmiddels gestart. Als alles goed gaat, gaan de deuren in oktober 2020 open. De centrale wordt modulair opgebouwd en is op uitbreiding voorzien.

Nieuwsoverzicht
VT Logistics

Openingsuren & contact

Lokale economie

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
Fax fax
011 399 740
e-mail
lokale.economie@lommel.be
Vandaag:9 tot 12 u

De stadsdiensten werken voorlopig enkel op afspraak. Een afspraak aanvragen kan telefonisch of per e-mail. Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Lees meer artikels over

Deel deze pagina