Een crematorium voor Noord-Limburg

Dit najaar wordt de eerste steen gelegd van het nieuwe crematorium in Lommel. Het ontwerp van a2o-architecten is indrukwekkend en opmerkelijk. Architect Luc Vanmuysen kiest voor een architectuur waar de natuur centraal staat. Een transparant gebouw dat vervloeit met het omliggende landschap en dat de bezoeker in een andere wereld lijkt te brengen. Begin 2018 moet het gebouw klaar zijn.


Waarom een crematorium 
Het crematorium zal een enorme vooruitgang betekenen voor de regio. Vandaag moeten onze inwoners naar Turnhout, Hasselt of Nederland. Vaak gelden er lange wachttijden en vallen het moment van de uitvaart en de crematie niet samen. Afscheid nemen is een belangrijk moment in het leven en ook de inwoners van hier moeten op een respectvolle manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren.

Daarom nam de stad Lommel in 2010 het initiatief om een crematorium in eigen regio te bouwen. De behoefte is er in ieder geval. Op basis van het bevolkingsaantal in de regio – ruim 270.000 inwoners – en de groeiende voorkeur voor crematie zullen naar verwachting 1.300 tot 1.400 overledenen gecremeerd worden in het nieuwe crematorium.

De stad zocht al snel naar een samenwerking met andere gemeentebesturen uit Noord-Limburg omdat de dienstverlening van een crematorium niet beperkt blijft tot het grondgebied van Lommel. Zes andere gemeenten (Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Neerpelt, Overpelt en Peer) zetten mee hun schouders onder het project, zodat het nieuwe crematorium een uitgesproken regionaal karakter krijgt. In de loop van 2013 beslisten de gemeenten om lid te worden van het intergemeentelijk samenwerkingsverband PONTES.

Procedure
PONTES, bouwheer van het crematorium, ging in 2013 op zoek naar een partner om dit project te realiseren. Een groep van specialisten, die de expertise hebben om een crematorium te bouwen: grote aannemers, gerenommeerde architectenbureaus, interieurspecialisten en de beste tuinontwerpers. Aan een open oproep gaven tien consortia gehoor. Uit deze kandidaten werden vijf bouwteams geselecteerd die uitgenodigd werden om een visie en een concept uit te werken. Alle concepten werden in juni 2015 voorgesteld aan een selectiecommissie. Uiteindelijk kwam het voorstel van het bouwteam VALE met a2o-architecten uit Hasselt en Groep Vanhout uit Geel als beste uit de bus.

Het ontwerp
Architect Luc Vanmuysen van a2o-architecten koos ervoor om het nieuwe crematorium en de aangrenzende parkbegraafplaats te beschouwen als één site. Het bestaande inkomgebouw blijft de hoofdtoegang van de site. Het crematorium takt aan op de aanwezige hoofdas. In het ontwerp speelt de universele kracht van de natuur een cruciale rol. We kiezen voor een architectuur waar de natuur centraal staat. Een transparant gebouw dat vervloeit met het omliggende landschap.

Het landschapsontwerp gaat op zoek naar het ongerepte “oerlandschap”. Rondom het gebouw wordt gespeeld met het bestaande dennenbos, heide en een zandlandschap. Een verdiept wandelpad snijdt in het landschap en brengt de bezoekers in een andere wereld. Door het perspectief van de toeschouwer te veranderen, beleeft hij het reliëf en het landschap op een heel andere manier. De beleving dwingt de bezoeker tot nederigheid ten opzichte van de natuur.

De materialen voor het gebouw zelf zijn eenvoudig met baksteen, beton en hout. Materialen die robuustheid uitstralen en moeiteloos de tand des tijds doorstaan. Flinterdunne glazen vliezen beschermen het interieur. Het gebouw krijgt de allure van een paviljoen dat slechts toevallig als crematorium in gebruik is genomen.

De drie hoofdvolumes van de site – het crematiegebouw, het afscheidsgebouw en het horecagebouw – liggen gegroepeerd rondom een centrale buitenkamer. Deze buitenruimte ziet de architect als een plaats voor rust en beschouwing. Door de laaghangende rand van de wandeling rondom dit atrium zie je enkel de stammen van de bomen en wat zich op de grond afspeelt.

Timing
Het crematorium wordt vlakbij de centrumbegraafplaats gebouwd. Het bouwdossier is lopende. Na de afronding van het openbaar onderzoek hoopt PONTES de nodige vergunningen in september te ontvangen. De werken zullen onmiddellijk daarna – in oktober of november – starten en zullen ongeveer 1,5 jaar duren. Als alles volgens planning verloopt kan het crematorium tegen begin 2018 in gebruik worden genomen.

Kostprijs 
De totale kostprijs voor dit project wordt geraamd op een kleine 10 miljoen euro, waarvan Vlaanderen 2,2 miljoen euro betoelaagt. PONTES voorziet bij de opening van het crematorium een tewerkstelling voor 12 medewerkers. Dat aantal kan en zal wellicht nog groeien.

Terug naar het overzicht
foto: Een crematorium voor Noord-Limburg
  • BEELD 2 render - VAR campo santo
  • BEELD 3 REAL DEFDEF_SS
  • BEELD 6 REAL DEFDEFDEF
  • BEELD 6 REAL DEFDEFDEF_SS
  • BEELD 7 REAL DEFDEF A
  • BEELD 7 REAL DEFDEF A_SS

Openingsuren & contact

Technische dienst

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
Fax fax
011 399 740
e-mail
technische.dienst@lommel.be
Vandaag gesloten

In de namiddag enkel op afspraak