Herinrichting Dorp en Marktplein

Het Dorp en de omgeving van het Marktplein worden heringericht. De vernieuwingen in het centrum van Lommel worden stilaan zichtbaar. De vernieuwing van de Vreyshorring en de westelijke centrumzijde (kant politie) is klaar. Ondertussen schuiven de werken verder op naar andere zones rondom het Dorp. Tegelijk veranderen daarbij de mogelijkheden voor autoverkeer door het centrum.

Het ontwerp borduurt verder op de vernieuwde Kerkstraat. Met veel open ruimte, aandacht voor groen en zo weinig mogelijk doorgaand autoverkeer. Om de bereikbaarheid van het centrum tijdens de werken te garanderen en de overlast te beperken, verlopen de werken gefaseerd.

Autoverkeer via Vreyshorring

Het Dorp blijft tijdens de werken altijd bereikbaar voor voetgangers en fietsers, eventueel met de fiets aan de hand. Tijdens de werken in fase twee is de doorgang tussen het Dorp en CC De Adelberg echter niet altijd mogelijk. Op dat ogenblik wandel of fiets je via de Lepelstraat naar je bestemming.

Samen met de afgeronde fase 1A, is de Vreyshorring weer open voor gemotoriseerd verkeer. De bestratingswerken zijn er afgerond. Omdat de werken opschuiven naar de noordzijde van het plein, waaronder de rioleringswerken in fase 2, is de verbinding naar de Kerkstraat niet meer mogelijk. Deze verkeerssituatie zal gelden tot het einde van het jaar.

Ondertussen gaan de aanpassingen aan de zuidzijde van het Dorp verder (fase 1B) en zijn de voorbereidende werken op het Marktplein zelf gestart (fase 1C).

Er geldt enkelrichtingsverkeer vanuit de Molsekiezel via de Vreyshorring richting Hees, en via de Kerkstraat blijven de Lepelstraat en het Einderpad bereikbaar. Parkeren kan op de nieuwe parkeerplaatsen in de Vreyshorring. De parkeerplaatsen die wegvallen in fase 3 worden op deze manier opgevangen. 

 

Nutswerken aan de noordzijde van Dorp vanaf 8 oktober

In fase 2, de verbinding tussen het Dorp en de Kerkstraat, werken de nutsmaatschappijen nog aan hun kabels en leidingen tot donderdag 10 oktober. Aansluitend staan er de riolerings- en bestratingswerken gepland.

Vanaf dinsdag 8 oktober verhuizen de werken ook naar de noordzijde van het Dorp (fase 3), waar de nutsmaatschappijen alvast hun aanpassingswerken voorbereiden. Ten vroegste in de loop van november starten er de riolerings- en wegeniswerken.

 

Fases 4, 5 en 6 in het voorjaar van 2020

De heraanleg van fases 1, 2 en 3 zou, afgezien van vertragingen door bijvoorbeeld slecht weer, nog dit jaar afgewerkt zijn. Vanaf het voorjaar van 2020 zijn fases 4, 5 (Molsekiezel) en fase 6 (Lepelstraat) aan de beurt.

 

Fasering 

  • Fase 1 verloopt in 3 stappen. Eerst wordt de Vreyshorring aangepakt. Daarna volgt de zuidkant van het Dorp, inclusief het Marktplein.
  • Fase 2 omvat de verbinding van het Marktplein met de Lepelstraat en het Einderpad.
  • In Fase 3 is de noordzijde van het Marktplein aan de beurt.
  • Fase 4 gaat over de herinrichting van de lus Molsekiezel – Gasstraat
  • Fase 5 omvat de verbinding tussen de Molsekiezel en het Dorp
  • In Fase 6 komt de Lepelstraat aan bodµ

 

Wat verandert er nog door de werken? 

Verkeer 
Vanaf de start van de werken zal de zuidzijde van het Marktplein vanaf Dorp nr. 46 (Trefhuys) tot Dorp nr. 36 (Melchior) niet meer toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf het kruispunt Molsekiezel/Gasstraat tot Einderpad wordt daarom enkelrichting ingevoerd. Verkeer rijdt dus richting Einderpad aan de noordzijde van het Marktplein. De doorgang voor fietsers en voetgangers blijft via het plein en de noordzijde wel in twee richtingen gegarandeerd.

Vanaf 7 oktober geldt er enkelrichtingsverkeer vanuit de Molsekiezel via de Vreyshorring richting Hees, en via de Kerkstraat blijven de Lepelstraat en het Einderpad bereikbaar. Parkeren kan vanaf 7 oktober trouwens op de nieuwe parkeerplaatsen in de Vreyshorring. De parkeerplaatsen die wegvallen in fase 3 worden op deze manier opgevangen. 

 

De markt op het Hertog Janplein
Ook de markt op woensdagnamiddag is tijdelijk verhuisd naar het Hertog Janplein aan het Huis van de Stad. De betaalparking is daardoor op woensdagnamiddag niet toegankelijk. De gratis parkings via de Klachtloopstraat en aan CC De Adelberg zijn dat wel. Ook rond CC De Adelberg (Adelbergpark) en op de weide in de Sleutelstraat kan je gratis parkeren. 

We hebben de nieuwe locaties van de marktkramers verzameld in een praktische flyer.


Wil je op de hoogte blijven van de werken?

Registreer je op de nieuwsbrief over de herinrichting van het Dorp via www.lommel.be/nieuwsbrief

Woon je in de buurt en wil je op de hoogte blijven? Registreer je dan zeker ook via www.be-alert.be (met optie berichten van openbaar nut)

Terug naar het overzicht
foto: Herinrichting Dorp en Marktplein
  • Timing fasering herinrichting Dorp
  • herinrichting Dorp - fasering
  • plannetje Dorp

Openingsuren & contact

Technische dienst

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
Fax fax
011 399 740
e-mail
technische.dienst@lommel.be
Vandaag:9 tot 12 u

In de namiddag enkel op afspraak.

Deel deze pagina