Zonnepark van 110 ha op Kristalpark

Naar aanleiding van de Vlaamse Klimaat- en Energietop op 1/12/2016 lanceerden LRM en AGB Lommel de concrete plannen voor Kristalpark III, het grootste zonnepark in de Benelux. De haalbaarheidsstudie werd met succes afgerond en de site blijkt uitermate geschikt voor een zonnepark van 100 MWp. Het zonnepark is 110 hectare groot, de oppervlakte van maar liefst 220 voetbalvelden, en kan groene stroom leveren aan bedrijven of 25 000 gezinnen. Het zonnepark is goed voor 6% van Vlaamse klimaatdoelstelling rond zonne-energie.

‘Via een dambordpatroon wordt het zonnepark gespreid over de bedrijvenzone. Vijftien groene stopcontacten voorzien bestaande en nieuwe bedrijven van groene energie. Niet alleen het klimaat is gebaat met deze unieke investering, het bedrijventerrein krijgt een unieke upgrade waardoor de gronden aantrekkelijker worden voor nieuwe bedrijven ’, zegt Stijn Bijnens, CEO LRM.

Vergunningen in 2017 en start van de bouw in 2018
Kristalpark III is een aaneengesloten reserve aan bedrijventerreinen van 258,75 hectare waarvan 110 hectare wordt ingenomen door zonnepanelen. Uit de studie blijkt dat het vlakke terrein en het onderstation met voldoende capaciteit ervoor zorgt dat het Kristalpark de ideale locatie is voor de uitrol van het zonnepark. Uitgaande van een Oost-West opstelling kan 100 MWp geplaatst worden met een vlakkere productiecurve. Hierdoor wordt de groene stroom bruikbaar voor een breed scala aan bedrijven die zich op Kristalpark vestigen. Na de oprichting van het Kristalpark in 2011 werd de nodige infrastructuur reeds aangelegd. Momenteel zijn er al 15 loten van de site klaar voor ontwikkeling. In 2017 worden de nodige vergunningen voor het zonnepark aangevraagd. Begin 2018 kan de bouw starten.

Zonnetuintjes
LRM en de stad Lommel laten de buurtbewoners mee participeren in het project door middel van zonnetuintjes. Dit gloednieuwe concept is geïnspireerd op de Vlaamse volkstuintjes. Niet iedereen heeft de ruimte of mogelijkheden om zonnepanelen te leggen. Zoals bewoners van appartementen of huizen waarvan het dak niet de juiste oriëntatie heeft. Door het zonnepark in Lommel open te stellen voor de buurtbewoners, kan iedereen investeren in een eigen zonnetuintje.

Terug naar het overzicht