Kleine wildernissen

De natuur is goed voor je lichaam, je geest én je portemonnee. Dat staat niet meer ter discussie. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid lanceert een aantal concrete projecten om mensen terug de natuur in te krijgen. Eén daarvan zijn kleine wildernissen, om in te spelen en te ravotten, te leren en te ontdekken, en vooral: te genieten van de natuur en van de buurt. Lommel is proefkonijn en realiseert de eerste kleine wildernissen.

Wat zijn kleine wildernissen?

In elke gemeente vind je wel stukjes grond waar niets mee gedaan wordt. Natuur en Bos wil samen met gemeenten stukken braakliggende grond – minstens zo groot als een tennisveld, maar kleiner dan 50 are - in een (rand)stedelijke omgeving omtoveren tot aangename en leerrijke natuur, die verbindend werkt.

In kleine wildernissen vind je alle vormen van inheems groen, of het nu bos, struiken of heide is. Idealiter ligt een kleine wildernis dicht bij een school, kinderopvang, zorgcentrum of een jeugdverblijf, zodat jongeren of zorgbehoevenden optimaal van dit stukje natuur kunnen genieten en het eventueel mee kunnen onderhouden. Voor onze jonge en oudere ontdekkers worden er eetbare planten, bessenstruiken, notelaars, picknicktafels, zitbankjes en andere aantrekkelijke natuurlijke elementen voorzien. Andere leuke elementen die toegevoegd kunnen worden aan het geheel zijn insectenhotels, egelhuisjes, nestkastjes en cameravallen.

Lommel als proeftuin

Natuur en Bos realiseert de eerste kleine wildernissen samen met de stad op twee locaties in Lommel. Het eerste is het pleintje aan de Kleine Hoef en Lismortel, met een oppervlakte van ca 2.700 m². De naaldbomen (sparren) zijn er onlangs allemaal gekapt vanwege ziekte en de buurtbewoners zijn vragende partij voor de herinrichting van het perceeltje.

Het tweede perceel ligt aan de Quinten Metsysdreef, aan de achterkant van de WICO-campus, en heeft een oppervlakte van 5.000 m². De scholencampus WICO werd betrokken bij de aanleg en het onderhoud van de kleine wildernis. De mogelijkheden zijn gevarieerd. Van natuurlijk speelterrein voor de buurt tot openlucht leerplek voor de school.

Op beide perceeltjes is er ook aandacht voor ‘citizen science’ of innovatieve burgerprojecten. Zo zullen er bijvoorbeeld speciale nestkastjes geïnstalleerd worden met een camera in. Ze werden ontworpen voor kinderen en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Ze kunnen op een paal gemonteerd worden, of bij een boom of een struik. Kinderen kunnen ze daarna nog beschilderen met de buurt, de school of de ouders. De nestkastjes worden gemaakt in een sociale werkplaats.

De kostprijs voor beide projecten bedraagt 50.000 euro. Daarvan financiert het Agentschap voor Natuur en Bos 75% .

Terug naar het overzicht
foto: Kleine wildernissen
  • kleine wildernis visualisatie.jpg

Deel deze pagina