Groene parels

Met het project ‘Naar de Kern’ hielp de provincie Limburg vorig jaar zes Limburgse gemeenten – waaronder Lommel – om een nieuw DNA van de stad te bepalen. De focus voor Lommel was duidelijk. Meer groen in het centrum brengen en bestaande parken met elkaar verbinden. De provincie maakt daarvoor 50.000 euro vrij. Lommel realiseert hiermee het innovatieve kunstproject ‘Groene Parels’, samen met kunstenares Elise Eeraerts. Ze kwam na een selectieprocedure met het sterkste concept naar voren en creëert voor en tijdens de zomer op 3 locaties in het stadscentrum installaties die zand, groen, verleden en toekomst op een bijzondere manier verbinden.

Elise zal door middel van lijnen in zand het Prinses Astridpark en het Burgemeesterspark visueel met elkaar verbinden. Lommel en zand zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meerdere zandlagen onder Lommel gaan honderden meters diep en bevatten ook zilverzanden of kwartszanden. Fijnkorrelig, wit, uiterst zuiver (Lommel)zand, typisch voor de streek.

Verkenningsboring en lijn
Elise maakt die zandlagen letterlijk zichtbaar in het straatbeeld. Daarvoor wordt in april ter hoogte van de groene doorsteek tussen de Kerkstraat en Mudhoven een verkenningsboring uitgevoerd. Tot wel 200 meter diep. De zandstalen van die boring worden later gebruikt om een lijn aan te brengen op de bestaande verharding in het centrum door middel van meer dan 1.000 driehoekige tegels. Deze lijn volgt de zandlagen op ware grootte. Het zand dat zich op een diepte van 100 meter bevindt, zal zich binnen de lijn dus ook op een lengte van 100 meter bevinden. De diepte en het visuele aspect van de zandlagen wordt zo effectief waarneembaar.

De lijn bestaat uit drie delen. Elk deel begint aan de centrale as van het parcours: het Dorp en het verlengde daarvan, de Kerkstraat. Van daaruit gaat de lijn in de richting van de groene ruimtes. Het langste gedeelte van de lijn komt aan de Vryheyt, waar het Prinses Astridpark fysiek het verst verwijderd is van de centrale as. Het middellange gedeelte loopt tot aan het Burgemeesterpark in de Frans van Hamstaat. Het kortste gedeelte komt aan de groene doorsteek in de Kerkstraat.

Sculpturale elementen
Om het geheel te versterken en groener te maken komen er, als aanvulling op de lijn, meerdere sculpturale elementen met beplanting. De vorm van de elementen verwijst naar de kristalstructuur van de atomen van kwarts(zand). In een aantal piramidevormige bakken in de structuur, laat de kunstenares typische beplanting uit het Lommelse duinenlandschap terugkomen. Denk aan struikhei, buntgras en helmgras. Een beetje Sahara in het stadscentrum dus.

Inwoners van Lommel kunnen een bijdrage leveren aan het project. De sculpturen worden namelijk bekleed met subtiele zandtekeningen. Een verwijzing naar de traditie van het zandstrooien en de zandtapijten, al vele jaren een volkskunst in Lommel en omstreken. Tijdens workshops gaan inwoners aan de slag met zand en thema’s zoals de geometrie van planten en de vormentaal van de traditionele zandtekeningen. Het materiaal uit die workshops wordt ook gebruikt voor de tekeningen op de sculpturen.

Leuk detail is dat de plek van de verkenningsboring een blijvende herinnering krijgt. Daar komt een cirkelvormige siliciumschijf van 20 cm diameter zodat hier nog een zichtbaar spoor van bestaat na het uitvoeringsproces.

Met al deze ingrepen wil Elise op verschillende niveaus het onzichtbare zichtbaar maken. Van de Lommelse zandlagen tot de kristalstructuren van de kwartsatomen. Al deze elementen zijn voortaan voelbaar aanwezig in de publieke ruimte.


Meer weten?
Op donderdag 12 maart geeft Elise Eeraerts, een kunstenares met – ondanks haar jonge leeftijd – een indrukwekkend internationaal palmares, een toelichting over het project Groene Parels. De lezing vindt plaats om 19.30 uur in het Raadhuis. Deelnemen is gratis, wel vooraf inschrijven via www.lommel.be/groeneparels 

Live streaming

Terug naar het overzicht
foto: Groene parels
  • Groene Parels park1
  • Groene Parels park2
  • Groene Parels park3

Openingsuren & contact

Ruimtelijke planning en mobiliteit

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799 - 011 399 808
e-mail
planning@lommel.be
Vandaag:9 tot 12 u

De stadsdiensten werken enkel op afspraak tijdens de openingsuren. Een afspraak aanvragen kan telefonisch of per e-mail. Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Deel deze pagina