Kleine Wildernis De Klimtoren

Een Kleine Wildernis als speelplaats? Bij basisschool De Klimtoren in de Burgemeesterstraat vinden ze het een voortreffelijk idee. Net als de omwonenden.

Met de groene inrichting van dit perceel van 30 are wordt zowel voor de school als voor de buurt ingezet op een extra stukje natuur om er te spelen, te leren en te beleven. Met subsidies van de provincie Limburg was het een uitgelezen kans om op deze locatie een Kleine Wildernis en tegelijkertijd een vergroende schoolomgeving te creëren.

Er is vooral ingezet op het versterken van de biodiversiteit. Hiervoor is gewerkt met inheemse bomen en struiken?zoals eik, hazelaar en spork, gevelgroen, een inheemse bloemenweide, nestkastjes, een insectenhotel en een egelhuisje.

Het ontwerp kwam tot stand met input van de stad, de school, de buurt, de ouders van de kinderen en de kinderen zelf. 

De inbreng van de verschillende betrokkenen was heel divers. Alle verschillende ideeën kwamen uiteindelijk samen in een mooi groenontwerp. In het traject is ook een educatief plan opgenomen. De kinderen leren dus niet alleen in de schoolnatuur maar ook met de schoolnatuur.

“De kinderen konden niet wachten tot hun nieuwe speelplaats klaar was”, zegt directrice Katleen Hoekx. “Ze vroegen zelf naar water en een podium. Met de watergoot en de op regenwater aangesloten waterpomp geven ze de plantjes water. Op het podium geven de kleuters elke dag een show voor elkaar."

"Ook de leerkrachten trekken naar buiten om voor te lezen of een liedje aan te leren. Soms wordt de zithoek in de klas ingeruild voor het podium en overlopen we daar de dag. De kinderen en de leerkrachten komen er erg graag samen.” 

Terug naar het overzicht
foto: Kleine Wildernis De Klimtoren
  • DSC_4226.jpg
  • DSC_4196.jpg
  • DSC_4167.jpg
  • 20220519_133208.jpg
  • 20220519_133227.jpg

Deel deze pagina