Groene Doorsteek in de Kerkstraat

Een verademing voor het stadscentrum

De Groene Doorsteek en het kunstproject Groene Parels zijn officieel geopend tijdens de Braderie.

Symbolisch is dat niet onbelangrijk, want zowel voor de inwoners en bezoekers als voor de handelszaken is deze verwezenlijking veelbetekenend.

Het innovatieve van dit project is niet onder één noemer te vatten. De Groene Doorsteek is allereerst een verademing voor ons stadscentrum. Drie leegstaande gebouwen hebben plaatsgemaakt voor een bijzonder wandelpad en belevingslandschap dat de Kerkstraat verbindt met Mudhoven en een stukje Bosland in het hart van Lommel brengt.

Ideale timing 

Langs de winkelstraat zelf wordt het pad breder en is er ruimte voorzien voor activiteiten of voorzieningen bij evenementen, zoals een foodtruck, tijdelijke bar, informatiekiosk, mobiele fietsenstalling, enz. De timing is ideaal, want er wordt alsmaar meer mogelijk qua evenementen. Een staalconstructie overbrugt de opening aan de Kerkstraat en vormt een poort naar de doorsteek.  

De aandacht in de Groene Doorsteek voor spelende kinderen is niet toevallig”, zegt burgemeester Bob Nijs. “Tijdens een vakantie in Oostenrijk zag ik al schommelende kinderen in een centrumomgeving. Dat bracht me op een eerste idee. En het slaat aan! We zien nu al kinderen die voor en na schooltijd nog even schommelen. Ook de klimmuur, het touwenparcours en de boomstammen kregen van onze Kinderraad een tien op tien. Dankzij die speelelementen ontdekken ze spelenderwijs de mooie natuur.”  

Dat brengt ons bij de biodiversiteit in de Groene Doorsteek. Langs het pad zie je een bijzonder landschap met kruidachtige planten, hagen, meerstammigen en grove dennen. Bijzondere aandacht gaat naar bijen- en vlindervriendelijke beplanting, want bestuivers hebben zowel voor onze samenleving als in de natuur een belangrijke functie.   

Een pad naar de toekomst     

Ook in een stadscentrum heeft de natuur haar rechten. In grote steden is het al langer vanzelfsprekend om de natuur terug naar het centrum te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp voor de nieuwe Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen, de stadstuinen op de daken van Rotterdam of High Line Park in New York. De trend is gezet. Met deze Groene Doorsteek volgen we als kleine stad ook dat pad. Op maat van Lommel natuurlijk.     

De Groene Doorsteek verbindt het winkelcentrum en de parking aan de Mudakkers, waar later het ambitieuze inbreidingsproject Mudhoven komt.?Hierdoor is de Groene Doorsteek meteen een pad naar de toekomst. Durven innoveren, nieuwe mogelijkheden zien en combineren met een duidelijk oog op toekomstige stadsontwikkelingsprojecten.

Nog een Groene Parel    

Tegelijkertijd met de Groene Doorsteek kreeg ook het kunstproject Groene Parels van Elise Eeraerts de finishing touch. Door middel van lijnen in zand creëerde ze een visuele verbinding tussen het Prinses Astridpark, de Groene Doorsteek en het Burgemeesterspark.  

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Elise al een indrukwekkend internationaal palmares. Met dit werk vertelt ze echt een belangrijk Lommels verhaal.

De zandlagen onder Lommel gaan honderden meters diep en bevatten ook zilverzanden of kwartszanden. Elise maakt die zandlagen letterlijk zichtbaar. Sculpturale elementen met beplanting aan CC De Adelberg en het Burgemeesterspark vergroenen en versterken het geheel. 

De identiteit van Lommel 

“De opdracht was om een kunstwerk te maken dat de mensen naar de groene ruimtes in de stad brengt”, vervolgt Elise. “Ik heb gekeken naar de identiteit en de geologische context van Lommel. De verschillende zandlagen in Lommel hebben me onmiddellijk geïnspireerd. De boring naar het zand, 200 meter diep, was een stukje ‘performance art’ in het geheel. Elke meter hebben we een staal genomen en in de verschillende delen verwerkt.”      

“Nog een leuk detail: de siliciumschijf in de Groene Doorsteek was het laatste element in het proces. Het is een blijvende herinnering aan de plek van de verkenningsboring. Silicium zit in zand en wordt gebruikt voor de productie van glas en computerchips. De hightech regio Silicon Valley is hiernaar vernoemd. Het zegt misschien ook wel iets over Lommel.”  

Alle info en een video over het kunstproject Groene Parels op www.lommel.be/groeneparels


De Groene Doorsteek en het kunstproject Groene Parels werden gerealiseerd met steun van de Provincie Limburg en het Agentschap Innoveren en Ondernemen

Terug naar het overzicht
foto: Groene Doorsteek in de Kerkstraat
  • Groene Doorsteek 202106 (4) (1).jpg
  • Groene Doorsteek 202106 (21).jpg
  • Groene Doorsteek 202106 (14).jpg

Deel deze pagina