Haventerminal Kristalpark

Het in totaal 900 hectare grote Kristalpark III wordt beheerd door de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en de stad Lommel. Het gebied kende al een ontsluiting via het spoor via de weg. De uitbouw van een kleinschalige terminal aan het Kanaal naar Beverlo, in de Katoenstraat ten noorden van Nyrstar, zou een belangrijke extra troef betekenen voor het verschepen van containers, stukgoederen en bulk.

De stad Lommel en LRM sloten daarom in 2020 een samenwerkingsakkoord af met de Nederlandse operator BCTN om Kristalpark III ook via het water te ontsluiten. In totaal runt BCTN negen binnenlandse terminals in België en Nederland die zorgen voor een dagelijkse verbinding met de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Rotterdam. Het Kanaal naar Beverlo staat via het Kanaal Bocholt-Herentals en het Albertkanaal in verbinding met de Antwerpse haven.

Omgevingsvergunning

De stad Lommel heeft een vergunning afgeleverd aan BCTN voor de uitbouw van de terminal op de locatie waar de loskades al zijn voorzien en de ruimte is gereserveerd. Tot 5 april loopt een openbaar onderzoek. Eind vorig jaar is er al een proefvaart geweest om na te gaan of de kleine containerschepen de kade kunnen bereiken, wat een positieve evaluatie heeft gehad.

Meer info

Lees er meer over in dit artikel van HBVL

(foto: HBVL)

Terug naar het overzicht
foto: Haventerminal Kristalpark
  • haven.png

Deel deze pagina