Onument

Op dinsdag 1 november wordt op de stedelijke begraafplaats van Lommel om 16 uur het eerste Onument in de provincie Limburg onthuld.

Ook onze stad werd diep getroffen tijdens de coronacrisis. De hele gemeenschap werd overmand door een immens verdriet. Iets wat altijd helpt, is praten met elkaar. Met het Onument krijgt onze stad hiervoor niet alleen een symbolische, maar ook een reële plaats.

“Elk Onument is anders, maar is telkens op hetzelfde principe gebaseerd”, zegt ontwerper en landschapsarchitect Bas Smets. “Een perfecte cirkel, gemaakt uit 13 gebogen elementen met dezelfde afmetingen, wordt onderbroken door een natuurlijke kracht, net zoals het virus ook ons leven ontwrichtte. In Lommel laten we de cirkel doorbreken door de positie van bestaande dennenbomen. De natuur en het landschap kunnen een belangrijke rol innemen bij het verwerken van verlies.”

Dr. Uus Knops, bezieler en initiatiefneemster: “Met Onumenten willen we letterlijk een plaats geven aan gemeenschappelijke en individuele verlieservaringen. Met de symbolische beginletter  is het een open en uitnodigend woord.”

Samenwerking

Het Onument en de onthulling ervan kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Stad Lommel, Kunstwerkt vzw, Bureau Bas Smets, huisvandeMens Lommel, Corporate Rituals, Cultuurcentrum De Adelberg, Kunstacademie Noord-Limburg, Koor Lokomotief en met de steun van de Vlaamse Regering.

Terug naar het overzicht
foto: Onument
  • onument (1).png

Deel deze pagina