House of Nature

De langverwachte realisatie van het nieuwe landschapswerk voor de Lommelse toegangspoort van Nationaal Park Bosland is een feit. Kunstenaar Will Beckers heeft zijn visie tot leven gebracht, en de resultaten zijn verbluffend.

Het ontwerp omvat een kunstinstallatie bestaande uit drie zones die samen een totaalbeleving creëren in het gebied tussen de Klagloop en het fietspad aan de Speelpleinstraat richting het kanaal.

In de eerste zone pronkt het indrukwekkende 'House of Nature'. Deze monumentale sculptuur, organisch geïntegreerd met de omringende natuur, strekt zich uit over meer dan 50 meter met een hoogte van 7,5 meter. Bezoekers worden uitgenodigd om door een doorgang te stappen die de contouren van een mens aanneemt, waarbij ze worden ondergedompeld in een unieke verbinding tussen mens en natuur.

Gebouwd met duizenden stalen plaatjes, vormt het House of Nature niet alleen een visueel spektakel, maar biedt het ook een ontspannende plek om te picknicken, te genieten van de groene omgeving en te luisteren naar gedichten en verhalen, verzorgd door de lokale gemeenschap.

Kunstenaar Will Beckers: “House of Nature plaatst de mens centraal als individu en in relatie tot het grotere geheel. Als bezoeker voel je je klein door de ongewoon grote afmetingen van het kunstwerk. Maar het werk is tegelijk heel toegankelijk en creëert een uniek venster op de nabijgelegen natuur.”

Een buggyvriendelijk wandelpad en een belevingspad begeleiden de bezoekers van de nog aan te leggen parking naast de manege naar de toegangspoort. Het kronkelende belevingspad  bestaat uit sculpturen die in het landschap lijken te vergroeien. Met boomstammen wordt een klim- en klauterparcours voor kinderen gecreëerd.

De derde zone bevindt zich links van het House of Nature. Deze omvat een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten.

Meer over House of Nature

Subsidie

Het totale project, waarvan het kunstwerk slechts één onderdeel is, heeft een kostprijs van 1,3 miljoen euro. De helft van dat bedrag is voor de totale kunstinstallatie en de andere helft gaat naar de nog aan te leggen parking. Het project wordt deels gefinancierd door een investering van 800.000 euro van Toerisme Vlaanderen, onder leiding van de Vlaamse minister van Toerisme.

Luchtfoto's: Jens Veraa

Terug naar het overzicht
foto: House of Nature
  • House of Nature - feestelijke opening
  • House of Nature - feestelijke opening
  • House of Nature - feestelijke opening
  • House of Nature - render
  • House of Nature - render
  • House of Nature - opbouw
  • House of Nature - opbouw.jpg
  • House of Nature - opbouw

Deel deze pagina