House of Nature / Poort van Nationaal Park Bosland

Kunstenaar Will Beckers heeft de opdracht gekregen om een landschapswerk te realiseren voor de Lommelse toegangspoort van Nationaal Park Bosland, gelegen aan de Speelpleinstraat. De installatie zal bestaan uit drie zones, met als eye catcher het House of Nature (Huis van de Natuur).

Het ontwerp omvat een kunstinstallatie bestaande uit drie zones die samen een totaalbeleving creëren in het gebied tussen de Klagloop en het fietspad aan de Speelpleinstraat richting het kanaal.

House of Nature

In de eerste zone komt de monumentale sculptuur ‘House of Nature’ die als organische vorm verwerven is met de omringende natuur. Het kunstwerk heeft een maximale hoogte van 7,5 meter en een totale lengte van meer dan 50 meter. Bezoekers kunnen in het kunstwerk stappen via een doorgang die de vorm heeft van een mens. Kunstenaar Will Beckers: “House of Nature plaatst de mens centraal als individu en in relatie tot het grotere geheel. Als bezoeker voel je je klein door de ongewoon grote afmetingen van het kunstwerk. Maar het werk is tegelijk heel toegankelijk en creëert een uniek venster op de nabijgelegen natuur.”

House of Nature wordt volledig opgebouwd uit staal. De buitenzijde bestaat uit duizenden stalen plaatjes, die in een ritmische verdeling aan elkaar worden gelast. De kunstinstallatie omvat een picknicklocatie, een groene boskamer en tafels met gestileerde tekeningen van dieren die leven in Nationaal Park Bosland. Daarnaast biedt de installatie een luisterbeleving: bezoekers kunnen er luisteren naar gedichten en verhalen.

Zowel voor de dierentekeningen als voor de gedichten en verhalen doet Stad Lommel een beroep op haar inwoners. In de tweede helft van 2022 zullen zij uitgenodigd worden om hieraan mee te werken.

Wandelpad en belevingspad

Een buggyvriendelijk wandelpad en een belevingspad begeleiden de bezoekers van de nog aan te leggen parking naast de manege naar de toegangspoort. Het kronkelende belevingspad  bestaat uit sculpturen die in het landschap lijken te vergroeien. Met boomstammen wordt een klim- en klauterparcours voor kinderen gecreëerd.

Fietsenstalling en aanbindplaats voor paarden

De derde zone bevindt zich links van het House of Nature. Deze omvat een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten.

Het volledige project zal 1,3 miljoen euro kosten, waarvan de Vlaamse regering via Toerisme Vlaanderen 800.000 euro op zich neemt. De toegangspoort wordt in het voorjaar van 2024 officieel geopend.

Subsidie

Eind december 2023 maakte de Vlaamse minister van Toerisme Zuhal Demir bekend dat er via Toerisme Vlaanderen 800.000 euro subsidie vrijgemaakt wordt voor het House of Nature.

(luchtfoto's: Jens Veraa)

Terug naar het overzicht
foto: House of Nature / Poort van Nationaal Park Bosland
  • Render House of Nature - 1.jpeg
  • House of Nature
  • 390921919_2507161196118900_1692768508469541511_n.jpg
  • 391426452_1059193271750500_1087156395101374405_n.jpg
  • 391416822_1032716844421796_8849640506938142817_n.jpg

Deel deze pagina