Een nieuwe en ‘dubbele’ dojo

Historiek

Midden juli kreeg kwam de bevestiging dat Stad Lommel één van de vijf Limburgse gemeenten is die een sportsubsidie van de Vlaamse Regering ontvangt. Dit voor een uitbreiding en renovatie van sportpark De Soeverein. De subsidie bedraagt 326.728 euro. 

“In het subsidiedossier voor het infrastructuurproject moesten we op vier vlakken een meerwaarde aantonen” zegt sportfunctionaris Danny Cools. “Zo moest er een duidelijke behoefte en een voldoende groot bereik zijn. Daarnaast werd ook gekeken naar de toegankelijkheid van het project en naar de innovatie, namelijk de mate waarin het project inspeelt op specifieke trends of gebruik maakt van nieuwe technologieën. De Vlaamse regering stelt dat ze met deze subsidie zoveel mogelijk Vlamingen aan het sporten en bewegen wil krijgen.” 

“De ontvangen subsidie zetten we voor diverse zaken in. De renovatie van de bestaande tennisterreinen, een nieuw skatepark en de afbraak van de bestaande gevechtssportzaal en de bouw van twee nieuwe gevechtssportzalen.” 

Een nieuwe en ‘dubbele’ dojo 
Een andere naam voor een gevechtssportzaal is het Japanse woord ‘dojo’. Een zaal waarin men oefent in Japanse zelfverdedigingskunsten of gevechtssporten zoals jiujitsu, judo, karate of aikido. 

Oktober 2023: start werken

Bezoekers aan de Soeverein kunnen er niet naast kijken. De werken aan de bouw van de nieuwe vechtsportzaal zijn gestart. Maar eerst nog de afbraak van de oude dojo. Het ontwerp van de nieuwe vechtsportzaal mag je best spectaculair noemen, want er komen twee dojo’s boven elkaar.

De zeven Lommelse verdediging- en vechtsportclubs kenden een sterke groei. Maar ze moesten allemaal gebruikmaken van dezelfde dojo uit 1984. Die was verouderd ten opzichte van alle vernieuwde sportinfrastructuur en voldeed niet meer aan de huidige behoeften. Sport Vlaanderen bevestigde onze sportieve ambitie. Er werd voor een goed subsidiedossier gezorgd, waardoor de stad nu over een mooie subsidie kan beschikken die ze deels voor dit project kunnen gebruiken.

De vechtsportclubs moeten dit seizoen niet in de kou staan. Ze krijgen allemaal onderdak in de Grote Drieszaal in de Soeverein, die tijdelijk werd ingericht als dojo.

Slimme investering
In totaal is er met deze nieuwbouw een investering van 1.608.202 euro gemoeid. In september 2024 gaan de nieuwe dojo’s open.

De clubs die al zeker gebruik zullen maken van de nieuwe accommodatie zijn Judoteam Agglorex Lommel, Karateclub Goju-Kai, Ju-Jitsuschool Zensation-Martial Arts, Ju-Jitsuclub Confidense, Aikido Samoerai Lommel, Tiger Riff Muay Thai en Kick- en Thaiboksclub Team Abdi.

Bij vecht- en zelfverdedigingssporten is het niet alleen een kwestie van kracht en techniek, maar ook van slimheid. De bouw van het nieuwe vechtsportcomplex wordt door de stad dan ook als een slimme investering gezien. Met deze moderne nieuwbouw willen Stad Lommel en AGB Sport & Recreatie voor heel wat jaren tegemoetkomen aan de behoeften en de groei van onze vechtsportclubs.

• Opdracht: Stad Lommel en AGB Sport en Recreatie
• Ontwerp: M10 architecten
• Ingenieursbureau: PFC Engineering
• Bouw: Aannemer Driesen NV
• Energieverslaggeving: Energierapport
• Veiligheidscoördinatie: Vicas
• Met ondersteuning van Sport Vlaanderen

Terug naar het overzicht
foto: Een nieuwe en ‘dubbele’ dojo
  • Nieuwbouw dojo ruim aanzicht
  • Nieuwbouw dojo snede
  • Nieuwbouw dojo gevel
  • Dojo2 (1).png
  • Persmoment Dojo.jpg
  • dojo (1).png

Deel deze pagina