Veilige en herkenbare schoolomgevingen

Stad Lommel geeft prioriteit aan het creëren van verkeersveilige schoolomgevingen en -schoolroutes. De stad heeft een uitgebreid actieplan op poten gezet voor de herinrichting van alle 25 Lommelse schoolomgevingen. 

In 2022, 2023 en 2024 voorzien we een veilige inrichting van alle schoolomgevingen en maken we de schoolomgevingen herkenbaar in het straatbeeld. Aan de hand van octopuswegmarkeringen en een octopuspaal kan je iedere schoolomgeving herkennen. Ook maken we werk van veilige schoolroutes.

Doel

In 2021 werden de knelpunten in de schoolomgevingen en op de routes naar de Lommelse scholen geïnventariseerd. Op basis daarvan liet het stadsbestuur voor elke school een conceptplan uitwerken om de omgeving veilig en herkenbaar in te richten. Dat kan bijvoorbeeld met fietsstraten, eenrichtingsverkeer, snelheidsbeperkingen, wegwerken van onveilige punten … Voor de herkenbaarheid worden Octopuspalen en kleurrijke wegmarkeringen gebruikt. Ook worden gevaarlijke punten op veelgebruikte routes naar school weggewerkt.  

Daarnaast zet het stadsbestuur acties op om kinderen aan te moedigen met de fiets of te voet naar school te gaan. Het digitaal spaarsysteem High-Five start bij de basisscholen ’t Stekske, XCL Wegwijs, Sint-Jan en Lommel-West. Daarna komen de andere basisscholen aan de beurt. Alle schoolgaande kinderen en jongeren ontvangen een kaart waarop ze de veiligste route naar hun school kunnen uitstippelen.  

Lees hier meer over de knelpunten

Plan van aanpak

Moet er ergens eenrichtingsverkeer komen? Een herinrichting van bepaalde straten? Snelheidsremmende maatregelen? Extra fietsstalplaatsen? Extra of verlichte zebrapaden? 

Een studiebureau neemt iedere schoolomgeving onder de loep. In overleg met de school wordt er een plan van aanpak opgesteld.

Een actueel overzicht per school

Op deze pagina vind je een actueel en praktisch overzicht per school

Terug naar het overzicht
foto: Veilige en herkenbare schoolomgevingen

Deel deze pagina