Zondagsopeningen en openingsuren

Winkeliers in Lommel mogen hun winkels 7 dagen op 7 open doen. Dat is een gevolg van de officiële erkenning van de stad als toeristisch centrum.

Er zijn twee soorten erkenningen als toeristisch centrum:

1. Met betrekking tot tewerkstelling op zondag (erkenning bij Minister van Werk)

Op basis van een wetswijziging in de Arbeidswet van 16 maart 1971, geldt als regeling dat elke individuele werknemer maximum 39 zondagen per kalenderjaar tewerkgesteld mag worden in kapsalons en kleinhandelszaken in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra. In afwijking van de vroegere regeling mogen de 39 bijkomende zondagen bijgevolg wel per individuele werknemer worden beschouwd en niet meer collectief op ondernemingsniveau.

Deze regeling is op 10 november 2018 ingetreden

2. Met betrekking tot de wet openingsuren (erkenning bij Minister van Middenstand)

De wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening bepaalt voor de kleinhandel en diensten (aangeduid door de Koning) het volgende: 

  • De toegang van de consument tot de vestigingseenheid, de rechtstreekse verkoop van producten of diensten aan de consument en de thuisleveringen worden gedurende een ononderbroken periode van vierentwintig uur, beginnend op zondag om 5 uur of om 13 uur en eindigend op de volgende dag op hetzelfde uur, verboden. (art.8)

    = verplichte wekelijkse rustdag

  • Deze verbodsbepalingen zijn niet van toepassing in de badplaatsen en gemeenten of delen van de gemeenten die als toeristische centra worden erkend.

Lommel heeft inmiddels beide erkenningen verkregen waardoor handelaars in onze gemeente 7 dagen op 7 geopend mogen zijn.


Openingsuren
Inzake de openingsuren gelden volgende beperkingen:

  1. Vóór 5 uur en na 22 uur, op vrijdag en op de werkdagen die een wettelijke feestdag voorafgaan. Indien de wettelijke feestdag een maandag is, is de verlenging tot 22 uur op de zaterdag die voorafgaat, toegestaan;
  2. Vóór 5 uur en na 21 uur, op de andere dagen;
zondagsopening

Contact

Economie

adres
Hertog Janplein 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
e-mail
economie@lommel.be

Wil je langskomen? Maak eerst een afspraak via mail of telefoon.

Een heel aantal zaken kunnen ook digitaal afgehandeld worden via www.lommel.be/e-loket

Deel deze pagina